Regulament U15 Play Off / Play Out Editia 2022-2023

21 Octombrie 2022, la ora 11:55 / Publicat în Comunicate AJF de Cristi Ariton / 653 vizualizări

Regulament U15 Play Off / Play Out Editia 2022-2023

 

REGULAMENTUL COMPETIȚIEI

CAMPIONATUL JUDEȚEAN U15 PLAY OFF/PLAY OUT

(jucători născuți după 01.01.2008)

ediția 2022 - 2023

 

 

 

1.         COMPETENȚE DE ORGANIZARE

·   AJF Bacău organizează faza / etapa județeană a competiției.

 

2.         PARTICIPANȚI

In campionatul organizat de AJF BACAU  U15 PLAY OFF vor participa echipele clasate pe locurile 1-2 din cele 5 serii.

In campionatul organizat de AJF BACAU  U15 PLAY OUT vor participa echipele clasate de la locul 3- 5 in 2 serii dupa criteriul geografic.

 

Cluburile sportive participante sunt obligate să respecte în totalitate art. 38 din ROAF ediția 2018:

•să aibă angajați antrenori calificați care să dețină minimum licența C - UEFA.

•să respecte statutul, regulamentele şi deciziile luate de către comisiile AJF (AJF Bacău) /FRF.

•să dețină în calitate de proprietar (sau să aibă contract de închiriere pentru anul competițional 2022 – 2023) un teren omologat de către AJF (AJF Bacău) / FRF conform ROAF.

•să participe în competiții cu numărul de echipe de juniori conform art.33 din ROAF coroborat cu art.17 din regulamentul de licențiere a cluburilor.

Cluburile organizatoare răspund de ordinea și securitatea participanților la competițiile organizate de către AJF Bacău. Operațiunile privind transferurile jucătorilor juniori eligibili U15 se pot efectua în perioadele de transfer anuale aprobate de către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal.

AJF Bacău, conform regulamentului, își va stabili sistemul de calificare, ca organizator al etapei județene. Echipele care nu s-au calificat în etapa / faza a II-a vor rămâne în cadrul AJF Bacău, unde se va organiza campionatul județean (municipal) U15, la finalul căruia vor desemna campioana județeană (municipală).

AJF (AJF Bacău) / FRF nu poate fi făcută răspunzătoare de nici o accidentare suportată de un jucător, oficial sau suporter, de nici o pagubă suferită de către o persoană fizică, un club sau asociație sportivă.

 

3.         DREPTUL DE JOC, NUMĂRUL JUCĂTORILOR ȘI DURATA JOCULUI

Au drept de joc în competiția Campionatul Județean U15 ediția 2022 – 2023 jucătorii (băieți) născuți în anul 2008 și mai tineri.

Identificarea jucătorilor juniori în competițiile rezervate acestora se face pe baza carnetului de legitimare și a cărții de identitate sau pașaportului conform ROAF. În cazul jucătorilor care nu au implinit vârstă de 14 ani, identificarea se va face în baza certificatului de naștere în original.

 ECHIPELE CARE FOLOSESC JUCATORI NASCUTI IN 2011-2012 SI MAI MICI VOR TREBUI SA PREZINTE ADEVERINTA MEDICALA DE LA MEDICUL SPORTIV LA FIECARE JOC ALTFEL JUCATORII NU VOR AVEA DREPT DE JOC.

 

 

În situația în care un jucător acumulează al patrulea, al șaptelea sau al nouălea avertisment în utimul joc din faza anterioară, acesta va fi suspendat pentru primul joc din campionatul regular a acestei competiții.

 

Un joc se dispută între două echipe compuse fiecare din cel mult 11 jucători, dintre care unul este portar. (10 jucători + 1 portar)

 

Durata unui joc este de 70 de minute, împărțită în două reprize egale a câte 35 de minute, cu o  pauză care nu va depăși 15 minute.

 

Pe toată durata jocului se pot efectua cel mult 5 înlocuiri de jucători (pentru fiecare echipă), cu mențiunea că acestea pot fi facute în maxim trei opriri ale jocului.

Dacă ambele echipe efectuează în acealași timp schimbare, se consideră oprire a jocului pentru fiecare echipă. Nu este considerată oprire a jocului pauza dintre cele două reprize ale timpului regulamentar de joc.

 

CRITERIILE DE DEPARTAJARE (valabile pentru toate etapele/fazele competiției)

 

Toate jocurile vor fi în conformitate cu art. 27, alin. 3 din ROAF, cu excepția etapelor în care ”sistemul este eliminatoriu”, respectiv: Joc câștigat 3 puncte, joc egal 1 punct, joc pierdut 0 puncte.

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:

-          numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate în etapa respectivă între echipele aflate la egalitate de puncte, (ex: Dacă două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte la finalul etapei regulare, pentru departajare se iau în considerare doar meciurile din această etapă a competiției) ;

-          golaverajul mai bun în jocurile directe disputate în etapa respectivă între echipele aflate la egalitate de puncte;

-          numărul mai mare de goluri marcat în jocurile directe disputate în etapa respectivă între echipele aflate la egalitate de puncte;

-          golaverajul general mai bun, (diferența dintre golurile marcate și golurile primite în toate jocurile de campionat);

-          numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;

Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit prin cumul de avertismente și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct.

Echipa cu cele mai puține puncte va fi desemnată câștigătoare. Cartonașele luate în calcul vor fi cele din etapa respectivă. Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea se menține, se vor disputa meciuri de baraj  pentru stabilirea ierarhiilor.

Jocurile  de  copii  şi  juniori  nu  se  pot  prelungi  în  cazul  unei  egalități  perfecte,  echipa câştigătoare fiind desemnată în urma executării loviturilor de departajare.

NOTĂ: La jocurile în dublă manșă, dacă numărul de goluri marcat de cele 2 echipe este egal, echipa calificată va fi stabilită în urma executării loviturilor de departajare.

Notă: Jocuri directe sunt considerate doar jocurile din etapa competiției în care este necesară departajarea.

 

La toate competiţiile de juniori, începănd cu sezonul 2022-2023 este obligatorie confruntarea înainte de începerea jocului.

Dacă o echipă foloseşte un jucător cu altă identitate sau care nu corespunde vărstei competiţei respective, clubul respectiv va fi amendat cu 700 lei la prima abatere şi cu 1500 lei  la următoarele. Plata se face în termen de 10 zile, în caz contrar clubul respectiv nu va fi programat pentru următorul joc.

Echipa care plăteşte contestaţia în cuantum de 60 lei şi va avea o decizie favorabilă la Comisiile Disciplinare ale AJF Bacău, contravaloarea contestaţiei va fi suportată de către echipa care a încălcat R.O.A.F.

 

 

4.         DIMENSIUNEA TERENULUI

 

Terenul de joc trebuie să fie o suprafață de joc în totalitate naturală / artificială, omologat AJF/FRF/ conform ROAF.

 

5.         ASISTENȚA MEDICALĂ și AVIZUL MEDICAL

La meciurile din  campionat  (etapa  județeană)  asistența medicală  va  fi  asigurată  conform regulamentelor județene în vigoare.

Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezența la teren a unui medic / asistent medical și două autoturisme pe care să fie inscripționată o cruce roșie pe fond alb).

Mijloacele de transport trebuie să stea la dispoziție, în incinta terenului de joc sau în imediata apropiere, pe toată durata jocurilor iar numerele de înmatriculare ale acestora vor fi înscrise în raportul de arbitraj.

La toate jocurile, este obligatorie prezența unui cadru medical delegat care va prezenta legitimația de serviciu, precum și un act de identitate.

În cazul în care, din motive obiective, cadrul medical delegat nu a ridicat delegaţia eliberată de  unitatea medicală de  care aparține, prin excepţie  se admite  ca  arbitrul  să decidă  începerea jocului pe baza legitimaţiei de serviciu eliberată de unitatea medicală. În acest caz, arbitrul va înscrie în raportul de arbitraj numele şi prenumele cadrului medical, numărul, data şi unitatea medicală care a eliberat legitimaţia.

 

6.         SISTEMUL DE DESFĂȘURARE

 

Sistemul de desfășurare al competiției va avea următoarele etape:

6.1.     Etapa I – Etapa Județeană   august 2022 – 09 octombrie 2022

6.2.     Etapa II – Etapa Liga Elitelor U15 Județean 21 octombrie 2022 – 15 mai 2023

 

Etapa I – ETAPA JUDEȚEANĂ  (august 2022 – 09 octombrie 2022)

Etapa județeană a competiției LIGA ELITELOR U15 este organizată de Asociațiile  Județene de Fotbal pentru fiecare județ în parte.

Recomandare pentru organizarea fazei județene: echipele trebuie împărțite în serii, astfel încât fiecare serie să ofere un loc de calificare în etapa regională (ex: dacă dintr-un județ se vor califica 2 echipe, atunci repartizarea va fi făcută în două serii. Dacă dintr-un județ se vor califica 5 echipe repartizarea va fi făcută în 5 serii, etc)

Etapa II – LIGA ELITELOR U15 JUDEȚEAN  (21 octombrie 2022 – 15 mai 2023)

Etapa a II-a se va juca în sistem competițional tur-retur.

Etapa II – CAMPIONATUL JUDETEAN U15 PLAY OUT  (21 octombrie 2022 – 15 mai 2023)

Etapa a II-a se va juca în sistem competițional tur-retur-tur.

 

ELIMINAREA TEMPORARA

Eliminarea temporară este introdusă în cadrul acestei competiții pentru a încuraja comportamentul sportiv al jucătorilor și antrenorilor. Eliminarea temporară ține locul unui cartonaș galben, iar arbitrul poate elimina temporar un jucător pentru 7 minute dacă jucătorul comite una dintre următoarele abateri:

          Simuleaza (în orice loc de pe terenul de joc)

          Protesteaza prin vorbe sau gesturi la deciziile arbitrilor

          Scoate tricoul după marcarea unui gol

De asemenea, în situația în care un membru al staff-ului unei echipe (sau unul din jucătorii de rezervă / înlocuiți), de pe banca de rezerve, protestează prin vorbe sau gesturi la deciziile arbitrilor, echipa în cauză poate fi sancționată cu eliminarea unui jucător din teren pe o perioda de 7 minute (jucătorul care va părăsi terenul de joc va fi ales și comunicat arbitrului de către antrenor).

 

PROCEDURA ELIMINĂRII TEMPORARE:

          Un jucător, care comite o abatere sancționabilă cu eliminare temporară (vezi paragraful anterior), va fi ELIMINAT TEMPORAR, PENTRU O PERIOADA DE 7 MINUTE, arbitrul ridicând ambele mâini în fața jucătorului. NU VA FI ARĂTAT NICI UN CARTONAȘ.

 

•Crainicul stadionului (dacă există) va anunța că jucătorul în cauză va fi eliminat temporar.

•Cel de-al patrulea oficial va îndeplini funcția de cronometror (în situația în care nu este al patrulea oficial aceasta funcție va fi preluată, fie de arbitru, fie de asistentul din fața băncilor de rezerve).

•Cronometrarea timpului de 7 minute începe după ce jucătorul în cauză părăsește terenul de joc și jocul este reluat.

•Din acel moment, jucătorul eliminat temporar poate reveni pe banca de rezerve sau poate merge în zona rezervată încălzirii jucătorilor. Acesta trebuie să poarte o vestă de culoare diferită față de echipamentul jucătorilor din teren și a vestelor purtate de jucătorii de rezervă.

•În cazul în care jucătorul în cauză este portar, acesta trebuie să fie înlocuit și se va respecta procedura ca și în cazul unui jucător.

•În timpul celor 7 minute, jucătorul eliminat temporar nu poate fi înlocuit (cu excepția portarului)

•Un jucător care primește 2 eliminări temporare în decursul aceluiași joc, nu va mai putea să participe la jocul respectiv, însă va putea fi inlocuit de un jucător de rezervă, doar după expirarea celor 7 minute.

•Un jucător care are un cartonaș galben și primește o eliminare temporară NU VA FI ELIMINAT.

•Un jucător care a primit o eliminare temporară și apoi primește un cartonaș galben, NU VA FI ELIMINAT

•În situația în care o echipă rămâne în 8 jucători, iar unul dintre aceștia este eliminat temporar, jocul nu mai poate continua. În acest caz arbitrul este obligat să oprească jocul, echipa respectivă urmând să fie sancţionată cu pierderea jocului.

 

 

7.         COMPETENȚELE COMISIILOR AJF / FRF

-           Departamentul Competiții, Biroul Copii şi Juniori în colaborare cu AJF Bacău răspund  de  organizarea  etapelor  interjudețene  ale  competiției  Campionatul  Județean  U15  ediția 2022 – 2023;

-           Comisia Județeană de Arbitri Bacău  răspunde de delegarea arbitrilor pentru desfășurarea competiției Campionatul Județean U15 ediția 2022 – 2023;

-           Comisia de Disciplină și Etică a  AJF Bacău judecă toate cazurile în care este încălcat Regulamentul Disciplinar și toate cauzele în care nu se respectă ROAF, de pe teritoriul unde se organizează / desfășoară jocurile.

 

8.         DISPOZIŢII FINALE

Dreptul de proprietate al AJF Bacău asupra competițiilor de juniori:

Campionatul Județean U15 se dispută în conformitate cu dispoziţiile prevăzute în ROAF, ediţia 2018, iar situaţiile neprevăzute vor fi soluţionate într-o manieră definitivă și irevocabilă de Comisia de Disciplină și Etică a AJF Bacău.

AJF Bacău este proprietara drepturilor de exploatare a competițiilor pe care le organizează.

Toate jocurile organizate în cadrul competițiilor oficiale de juniori nu pot fi difuzate audiovizual (televiziune, telefonie mobilă, internet etc.) fără acordul AJF Bacău. Drepturile de exploatare a jocurilor din cadrul campionatelor oficiale nu se pot efectua fără consimțământul prealabil și expres al AJF Bacău.

Datele de desfășurare a etapelor pot fi modificate în funcție de jocurile echipelor naționale sau de examenele MEC și structura anului școlar 2022 – 2023.

Prezentul regulament se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, Regulamentului Disciplinar, Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor, Legilor Jocului pentru fotbal în 11 și a altor norme specifice activității competiționale, după caz.

Dacă există omisiuni în acest regulament, organismele de luare a deciziei vor lua hotărârea în concordanță cu prevederile regulamentelor AJF Bacău / FRF în vigoare.

 

 

NOTĂ : Pe durata desfăçurării acestei competitiții vor fi respectate: Protocolul medical emis de Federația Română de Fotbal, legile / ordinele / reglementările emise de autoritățile naționale cu privire la limitarea răspândirii SARS-COV 2 (Covid 19). Cluburile participante în competiție sunt responsabile pentru respectarea celor menționate mai sus çi implicit direct răspunzătoare pentru încalcarea obligațiilor prevăzute.

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP