Regulamentul jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 3

07 Aprilie 2021, la ora 18:19 / Publicat în Comunicate AJF de Stefan Donciu / 225 vizualizări

Regulamentul jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 3

 Miercuri, 7 aprilie 2021, printr-o decizie a Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal, s-a stabilit modul de desfășurare a jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 3, sezonul 2021/2022.

“Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga 3, campionatul ediției 2021/2022” a fost elaborat luându-se în considerare principiul sustenabilității cluburilor participante în competițiile FRF.

Menţinerea/promovarea în Liga 3, ediţia 2021/2022, se va desfăşura în două
etape:

  • Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021
  • Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Liga 3, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.

Etapa I – procedură de desfăşurare

Dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv.

Exemplu de sistem pe număr minim de echipe înscrise: campionat de patru echipe, cu meciuri tur-retur, care va genera un număr de şase meciuri pentru fiecare echipă participantă, urmat de o finală între primele două clasate. Astfel, echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv va îndeplini condiţia de  minim şapte jocuri disputate.

Asociaţiile judeţene de fotbal, respectiv, AMFB, sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 8 mai 2021, ora 24:00, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Cele 42 de echipe desemnate de AJF/AMFB vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru (la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe). Vor rezulta astfel 21 de echipe care se vor califica în Etapa a II-a.

În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus (minim patru echipe participante şi minim şapte meciuri disputate de echipa calificată/desemnată) şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

  • a) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a
  • b) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

De exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.

Etapa a II-a – procedură de desfăşurare

Prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.

Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.

De exemplu: dacă vor fi 18 calificate, atunci ele se vor duela cu 18 echipe de pe locuri retrogradabile din Liga 3 (cele 10 ocupante ale ultimului loc din fiecare serie plus cele mai slabe 8 echipe de pe locul 9 din fiecare serie, desemnate pe baza punctelor acumulate în meciurile disputate cu locurile 1-8).

În Etapa I nu vor putea participa structurile sportive care nu dețin personalitate juridică și/sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS.

“Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga 3, campionatul ediției 2021/2022” poate fi consultat aici.

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP