Regulament Seniori

 

R E G U L A M E N T U L

de Organizare şi desfăşurare a Campionatului Judeţean de fotbal

 Liga a-IV-a, Liga a-V-a şi Cupa României ediţia 2020 - 2021

 

 

-         Liga a-IV-a, 2 serii, a 14 echipe,repartizate pe criteriu gI. ORGANIZARE

 

Campionatul judeţean de fotbal este organizat de AJF Giurgiu cu sprijinul comisiilor ajutătoare.

Campionatul este structurat după cum urmează :eografic.

-          Liga a-V-a - 4 serii repartizate pe criteriu geografic.

-         Componența seriilor  ligii a –IV-a și a –V-a, vor fi stabilite de către comisiile competente.

 

II.SISTEMUL DE PUNCTAJ

- joc câştigat   3 puncte

- joc pierdut   0 puncte

- joc egal        1 punct

 

III. DATELE DE DESFASURARE

 

LIGA a -IV-a         septembrie 2020

 LIGA a -V-a          septembrie 2020

Datele de desfasurare vor fi stabilite în funcţie de condiţiile climaterice.

 

IV. ORA DE DESFĂŞURARE

 

Liga a- IV-a - sambăta orele 18,oo cu modificarile survenite in functie de ora de iarna sau vara.

 Liga a-V-a - duminica orele 11,oo

 Datele şi orele de desfăşurare ale etapelor vor fi comunicate prin Programul jocurilor.

 Etapele din Cupa României vor fi comunicate din timp.

 

V. OBLIGAŢII DE PARTICIPARE

 

 Asociaţiile sportive care au echipe participante în Liga a-IV-a nu pot organiza jocuri pe teren propriu decât dacă sunt omologate de AJF (condiţii de omologare: împrejmuită suprafaţa de joc, vestiare pentru jucatori si arbitri, bănci de rezervă, dimensiuni ale terenului si portilor conform ROAF/Legile Jocului).

La liga a-V-a, terenul să fie omologat de AJF. AJF nu-şi asumă responsabilitatea pentru starea şi întreţinerea terenurilor omologate ( atât liga 4 cât și liga 5).

Jucătorii care au fost amendaţi în urma primirii de cartonaş galben sau roşu nu au drept de joc decât dacă au achitat amenda.

Cuantumul amenzilor este următorul:

-     cartonaş galben 20 lei;

-        cartonaş galben + cartonaş galben = cartonaş roşu în acelaşi joc o etapa de suspendare si amenda 40 lei;

-        cartonaş roşu - în funcţie de gravitatea faptei si amenda in cuantum cuprins între 50-1000 lei si ridicarea dreptului de joc conform RD.

-       Dimensiunile terenului vor fi urmatoarele lungime minim 90 m, maxim 120 m, latime minim 50 m maxim 70 m. Grosimea barelor sa fie de 12 cm.( Aceste dimensiuni sunt obligatorii pentru liga a IV-a.).

 

 

VI. ASISTENŢA MEDICALĂ

 

Asistenţa medicală atât la Liga a-IVa cât şi la liga aV-a se va asigura de către un cadru medical, medic sau asistent medical, care este obligat să prezinte legitimaţia de serviciu sau diplomă de studii, actul de identitate și autorizație de liberă practică vizată pe anul în curs.

În situaţia când arbitrul consemnează lipsa cadrului medical în timpul regulamentar de 15 minute de la începerea oficială a jocului,echipa organizatoare va fi sanctionata cu pierderea jocului cu 3-0 si amenda 300 lei pentru deficiente de organizare, iar in ultimele 6 (sase) etape amenda va fi de 1.000 lei daca se influenteaza clasamentul. Clubul organizator are obligaţia să asigure trusa medicala si o autosanitară sau autoturism inscriptionat corespunzator , aceasta trebuind să stea la terenul de joc pe toată durata partidei.

 

VII. CONTESTAŢII

 

SUNT VALABILE CONTESTAŢIILE PENTRU SUBSTITUIRE SOLICITATE ŞI FORMULATE PE MAXIMUM 2 (DOI) JUCĂTORI .

 

In situatia dovedirii substituirii de jucatori si/sau drept de joc in urma formularii unei contestatii, echipa in culpa va achita amenda in cuantum de 1.000 lei, pierderea jocului cu 3-0 si penalitate 2 puncte.

La a doua abatere de acelasi gen , echipa in culpa va achita amenda in cuantum de 2.000 lei, pierderea jocului cu 3-0 si penalitate cu 4 puncte.

La a treia abatere excluderea din campionat si amenda 3.000 lei.

Aceleasi conditii si amenzi sunt si pentru contestatia facuta pentru dubla legitimare.

 In cazul in care Comisia de Disciplina sau Comisia de Apel hotareste ca substituirea sau dubla legitimare nu este dovedita echipa care a introdus contestatie va deconta echipei contestate 100 lei pentru fiecare jucator contestat si delegat plus transportul de la localitatea de resedinta a echipei la Giurgiu si retur (plata se va face in termen de 5 zile lucratoare).

Jucătorii contestaţi și delegații se vor prezenta necondiţionat la prima şedinţă a Comisiei de disciplină. În cazul în care din motive bine întemeiate jucatorul sau jucătorii nu pot fi prezenți la prima ședință a Comisie, delegatul echipei printr-o adresă oficială trimisă pană în ziua de luni ora 16.00 (imediat după contestație) poate amana o singură dată judecarea cauzei, cauza urmand a fi judecată în urmatoarea ședință a Comisiei, jucătorii contestați se vor prezenta în fața Comisiei obligatoriu cu CI sau pașaportul.

Responsabilitatea fotografierii jucătorilor contestaţi pentru substituire revine echipei care a formulat contestaţia (in fotografie obligatoriu trebuie sa apara arbitrul partidei ). Prezența jucătorilor contestați pentru drept de joc va fi obligatorie numai la solicitarea Comisiei.

Arbitrul este obligat sa puna la dispozitia delegatilor legitimatiile jucatorilor contestati si legitimatia sau actul de studii al asistentului medical.

 

VIII. RIDICAREA DREPTULUI DE ORGANIZARE

 

În cazul în care o asociaţie sportivă este sancţionată cu ridicarea dreptului de organizare pe teren propriu, jocul pe care îl va avea de disputat acasă se va disputa la cel puţin 10 km distanţă de localitatea de reşedinţă (dar nu pe teritoriul aceleiasi comune) pe un teren omologat de Liga a- IV-a sau pentru liga a –V- a, in cazul echipelor de liga inferioara sau dacă acestea întrunesc condiții pentru a putea desfășura jocuri de liga 4.

Se ridica dreptul de organizare a jocurilor pe teren propriu echipei care a fost organizatoare a jocului respectiv indiferent daca echipa aflata în culpă este cea de seniori sau juniori.

 

IX.              NEPREZENTARE sau NEPROGRAMARE

 

1.      Pentru prima neprezentare sau neprogramare la joc , echipa respectivă va pierde jocul cu 3-0 şi

amenda 300 lei.

2.      Pentru a 2-a neprezentare sau neprogramare la joc, echipa respectivă va pierde jocul cu 3-0, va fi

penalizată cu 3 puncte şi amendă 600 lei.

3.      La a 3-a neprezentare sau neprogramare echipa va fi sancţionată cu excluderea din campionat si

amenda 3.000 lei.

4.      La prima neprezentare a echipei de juniori, echipa de seniori va fi penalizata cu 2 puncte şi o

amendă de 300 lei, la a 2-a neprezentare 4 puncte şi amendă 500 lei, iar la a 3-a cu 6 puncte şi o amendă de 700 lei.

 

X.  MĂSURI DE ORDINE

 

Înaintea începerii jocurilor, ambii delegaţi vor prezenta brigăzii de arbitri carnetele de instructor cu viza la zi.

Constatarea de teren neregulamentar sau impracticabil se face  numai de către arbitru conform R.O.A.F.

Asociaţiile organizatoare răspund de buna desfăşurare a jocurilor. In cazul in care suprafata de joc nu

este imprejmuita (pentru jocurile de liga IV) sau lipseste o parte din gard, arbitrul partidei impreuna cu observatorul partdei vor acorda termenul regulamentar pentru teren neregulamentar, iar daca aceasta problema nu a fost remediata, jocul nu va incepe.

În vederea desfăşurării jocurilor conform regulamentului şi spiritul fair-play-ului, echipa gazdă are următoarele obligaţii:

-      să asigure protecţia arbitrilor, observatorului şi echipei oaspete de la intrare şi până la ieşirea din localitate;

-         să asigure necondiţionat dispoziţiile arbitrilor şi observatorului;

-         să interzică consumul de băuturi alcoolice în incinta şi în afara terenului de joc;

-      să ia toate măsurile necesare încât să respecte ora de începere a jocurilor prin amenajarea terenului de joc în condiţii regulamentare(marcaj, plase la porţi, steaguri la colţ, fanioane).

În caz contrar, asociaţia sportivă respectivă va fi amendată cu suma de 300 lei.

Dacă jocul nu începe la ora oficială echipa (echipele) în culpă vor fi sancționate de către Comisia competentă cu avertisment, iar dacă această problemă se repetă, clubul în culpă va fi amendat cu suma de 300 lei ( arbitrul trebuie să consemneze în raportul său motivul pentru care jocul nu a început la ora oficială). 

  Echipele organizatoare vor asigura ordinea la teren cu agentul de politie,  acesta fiind obligat sa semneze in raportul de joc , iar in caz exceptional cu cel puţin 3 oameni de ordine cu veste de culoare distinctiva si inscriptionate, care se vor prezenta la arbitri cu actul de identitate şi vor semna în Raportul de arbitraj înainte de joc. In cazul in care oamenii de ordine nu se prezinta inainte de joc in fata brigazii de arbitrii cu actul de identitate (copie color), jocul nu va incepe. Daca arbitrul sau observatorul partidei constata ca unul dintre oamenii de ordine este in stare de ebrietate, acestia vor solicita delegatului, inlocuirea acestuia cu alt om de ordine, iar in cazul in care delegatul echipei refuza, jocul nu va incepe.

În cazul in care oamenii de ordine vor fi implicati in incidente, sanctiunile se vor dubla.

 

XI. SISTEMUL DE PROMOVARE SI RETROGADARE

 

 Din campionatul Ligii a-IV-a participa la barajul de promovare in Liga a-III-a echipa clasată pe locul I în baza rezultatelor obţinute la jocurile de la baraj.

Din liga a-IV-a retrogradeaza in liga V, ultimele 2 clasate din cele 2 serii ( locurile 13 - 14 ).

La jocurile de baraj participa primele 2 clasate din cele 2 serii.

                  Jocurile de baraj se vor desfasura dupa cum urmeaza:

-         locul I seria sud cu locul II seria nord – un singur joc pe teren neutru;

-         locul I nord cu locul II seria sud – un singur joc pe teren neutru.

     Invingatoarele vor disputa titlul de campioana . Jocurile se vor desfasura intr-un singur tur pe teren neutru stabilit de AJF. Regulamentul barajului va fi comunicat echipelor in timp util.

     La liga 5 editia 2020-2021, este obligatoriu ca pe toata durata partidei echipele sa foloseasca un jucator nascut 2002 sau mai mic, care se va legitima cu CI/pasaport sau copie CI/ pasaport . Seriile vor fii impartite pe criteriu geografic, 9-12 echipe, iar la sfarsitul sezonului regulat se vor desfasura jocuri de baraj pentru desemnarea campioanei intre primele 4 clasate din fiecare serie (loc 1-loc 3, loc 2-loc 4, castigatoarele urmand a disputa finala, echipa care castiga va promova in liga 4 - jocurile se vor disputa pe teren neutru. Regulamentul barajului va fi comunicat in timp util.

Dacă una dintre echipele clasate pe primele 2 locuri ( locul I și locul II) nu dorește să participe la jocurile de baraj pentru desemnarea campioanei, va juca automat locul III, iar în cazul în care nici aceasta nu va participa, echipa rămasă va juca direct finala ( echipa care refuză să participe la jocurile de baraj pentru desemnarea campioanei județene, în următorul an competițional nu va mai avea drept de participare la aceste jocuri pentru desemnarea campioanei, făcând excepție locul III care participă ca invitat).

       In liga a IV-a promoveaza primele clasate din cele patru serii de liga V-a, cu conditia sa indeplineasca criteriile de omologare pentru liga a-IV-a.

     La jocurile de baraj pentru desemnarea campioanei ( pentru fiecare competitie in parte: liga 4, liga5, juniori A1 si C), fiecare echipa va prezenta asistenta medicala proprie. In cazul in care nu vor prezenta asistenta medicala, echipa in culpa va pierde jocul.

 

 

XII. INLOCUIRI DE JUCATORI

 

În liga a-IV-a şi liga V-a pot fi înlocuiţi 5 ( cinci ) jucători indiferent de postul pe care joacă.

 

XIII. DESFIINŢAREA, RETRAGEREA, ELIMINAREA ECHIPELOR

 

În cazul în care în cursul desfăşurării campionatului o echipă se retrage, este retrogradată sau eliminată se vor lua următoarele măsuri:

-         dacă această situaţie are loc înainte de sfârşitul turului, rezultatele jocurilor se anulează;

-         dacă această situaţie are loc după terminarea turului, rezultatele jocurilor rămase a se disputa se omologhează cu 3-0 în favoarea echipei adverse.

 

XIV. ALTE MĂSURI

 

1. Neachitarea baremului de arbitraj şi observator va atrage penalitatea cu 2 puncte, amenda 300 lei achitata in termen de 5 zile calendaristice şi neprogramarea la jocuri până la achitarea lor .

2. La a 2-a abatere penalitate 4 puncte şi amendă 300 lei achitata in 5 zile calendaristice ;

3. La a 3-a abatere excluderea din campionat si amenda 1000 lei;

4. În cazul neprezentării unei echipe în ultimele 6 etape cu influenţă asupra promovării sau retrogradării, va atrage excluderea echipei din campionat si amenda 1.500 lei fara drept de inscriere in campionatul urmator;

5. Echipele care folosesc jucători în stare de suspendare vor pierde jocul cu 3-0 şi amendă 1.000 lei si jucatorului i se dubleaza sanctiunea;

6. LA A DOUA ABATERE DE ACEST GEN , ECHIPA VA Fi  SANCŢIONATĂ CU 2.000 LEI SI PENALIZARE CU 2 PUNCTE;

7. La a 3-a abatere excluderea din campionat si amenda 3.000 lei;

8. În cazul eliminării de jucători sau incidente, jucătorii eliminaţi şi delegatul sau delegaţii vor fi prezenţi la prima şedinţă a Comisiei de disciplină, conform ROAF, iar delegatii vor lua la cunostiinta sub semnatura decizia Comisiei;

9. ORICE AMENDĂ APLICATĂ UNEI ASOCIAŢII SPORTIVE VA FI ACHITATĂ ÎN TERMEN DE 10 (zece) ZILE LUCRATOARE DE LA ÎNŞTIINŢARE. ÎN CAZ CONTRAR ASOCIAŢIA SPORTIVĂ RESPECTIVĂ NU VA FI PROGRAMATĂ LA JOCURI.

10.  În cazul in care in incinta terenului de joc (liga IV) se vor afla spectatori, iar acestia nu vor fi indepartati din incinta pana la inceperea partidei, responsabilitatea revenind  echipei organizatoare, jocul nu va putea incepe, urmand ca in cadrul Comisiei de Disciplina sa se ia masurile regulamentare care se impun.

11. Dacă echipele clasate pe un loc de promovare într-o categorie superioară nu doresc promovarea , AJF Giurgiu își rezervă dreptul de a completa locurile rămase vacante cu alte echipe care doresc și care îndeplinesc condițiile pentru a putea disputa jocuri în categoria superioară (liga 4).

12. Echipa gazda este cea care schimba echipamentul de joc in cazul in care ambele echipe au acelasi echipament . Dacă jocul nu se desfăşoară din această cauză amenda este de 300 lei.

13. Echipele sunt obligate să aibă inscripționat echipamentul de joc cu numere diferite, nemaifiind posibilă schimbarea tricourilor între jucători ( tricouri cu același număr), în acest caz arbitrul nepermitand înlocuirile de jucători. Totodată un jucător nu mai poate evolua în teren fără număr pe tricoul de joc.

14. Pentru toate jocurile disputate în vederea desemnării campioanelor județene și Cupa Romaniei, se vor stabili de către Comitetul Executiv cuantumul taxelor de participare la aceste jocuri.

15. În cazul agresării arbitrilor sau observatorilor de către jucători sau oficiali, nu se vor mai lua în discuție cererile de revizuire.

 

16. Înaintea începerii jocurilor de liga 4 și liga 5, delegații ( căpitanii de echipă ai) ambelor echipe sunt obligați să facă confruntare împreună cu arbitrul.

TOTI JUCATORII VOR PURTA APARATORI DE TIBIE INDIFERENT DE CATEGORIA ÎN CARE JOACĂ.

Dacă în competiţie nu este prevăzută obligativitatea folosirii unui anumit număr de juniori, aceştia nu sunt obligaţi să prezinte C.I. la jocurile de seniori.

        Plata contestaţiilor se va face până în ziua de luni, ora 16.00 sau joi ora 16.00, în cazul etapelor intermediare.

Cluburile raspund în mod solidar de penalitatile aplicate jucatorilor, oficialilor, sponsorilor si altor persoane din anturajul echipei.

Pentru meciurile de Cupa Romaniei, echipele organizatoare (gazda) vor achita in intregime cheltuielile legate de organizarea meciului.

In alte situatii neprevazute in prezentul regulament AJF isi rezerva dreptul de a lua decizii.

Cluburile nu pot invoca necunoasterea prevederilor Regulamentului AJF sau ROAF.

Informatiile si datele prezentate pe site-ul AJF au caracter oficial. Începând cu anul competițional 2018-2019 toate comunicatele către cluburi se vor face pe pagina oficială de internet frf-ajf/giurgiu.

 

 

 

COMITETUL EXECUTIV AL AJF GIURGIU

 

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP