Precizări privind echipele care au dreptul să participe în Liga a V-a

07 Mai 2021, la ora 10:35 / Publicat în Comunicate AJF de Raul Ghiciulescu / 2381 vizualizări

Precizări privind echipele care au dreptul să participe în Liga a V-a

Urmare a reacțiilor apărute în spațiul public legate de începerea competițiilor de fotbal amator, seniori, la nivelul Ligii a V-a și Ligii a VI-a, dorim să facem câteva precizări, care sperăm să clarifice nelămuririle privind echipele care au dreptul să participe în aceste competitiții, în sezonul competițional 2020-2021. 

Așadar, la nivelul județului Timiș au fost organizate în sezonul competițional 2019-2020, competiții pe 3 niveluri competiționale, astfel:

  • o serie Liga a IV-a, cu 18 echipe
  • 3 serii Liga a V-a, cu 16 echipe fiecare;
  • 4 serii Liga a VI-a, (o serie cu 10 echipe și una cu 12 echipe – Campionat Promoție, o serie Campionat Municipal Timișoara, cu 11 echipe și o serie Campionat Municipal Lugoj, cu 14 echipe)
Urmare a efectelor pandemiei și a declarării stării de urgență pe teritoriul României, in luna martie 2020, înainte de startul returului Ligii a V-a, toate activitatea fotbalistică a fost suspendată la nivel național.
 
În acest context, potrivit Statutului Asociației Județene de Fotbal Timiș, a regulamentelor și a hotărârilor organelor de conducere executivă, AJF Timiș a hotărât inghețarea tuturor clasamentelor la cele 3 niveluri mai sus amintite, astfel:
  • Pentru Liga a VI-a Promotie si Campionatele Municipale Lugoj si Timisoara s-a hotărât ca primele doua echipe din fiecare serie de la acest nivel să promoveze de drept la nivelul Ligii a V-a, sezonul 2020-2021.
  • Pentru Liga a V-a s-a hotărât ca echipele aflate pe prima poziție a clasamentului în momentul înghețării să promoveze de drept în Liga a IV, sezonul 2020-2021. De asemenea, o altă hotărâre a vizat faptul ca nicio echipă nu retrogradează de drept din Liga a V-a în Liga a VI-a.
Pentru Liga a IV-a s-a hotărât ca echipa aflată pe prima poziție a clasamentului în momentul înghețării să fie declarată campioană și să reprezeinte județul Timiș la barajul de promovare în Liga a III-a, sezonul 2020-2021. De asemenea, o altă hotărâre a vizat faptul ca nicio echipă nu retrogradează de drept din Liga a IV-a în Liga a V-a.
 
Având în vedere cele de mai sus, la nivelul Ligii a V-a în sezonul 2020-2021 ar fi avut dreptul să participe următorul număr de echipe:
  • 3 * 15 echipe – Echipele care au rămas în Liga a V-a după promovarea în Liga a IV-a e echipelor clasate pe prima poziție (CS Comloșu Mare, CS Progresul Gătaia și AS Avântul Topolovățu Mare)
  • 8 echipe promovate din Liga a VI-a (câte 2 din fiecare serie, după cum am explicat mai sus), astfel: CS Vointa Biled și AS FC Spartak Gottlob din seria I Promoție, AS Olimpia 2008 Bucovăț și AS Progresul Vucova din seria a II-a Promoție, CS Phoenix Buziaș și AS Tomești din Campionatul Municipal Lugoj și CS Timișul Șag și CSC Ghiroda și Giarmata Vii din Campionatul Municipal Timișoara.
Asta înseamnă un total de 53 de echipe, care ar fi urmat să fie dispuse în 2 serii de câte 18 echipe și o serie de 17 echipe în sezonul 2020-2021 al Ligii a V-a. Pentru a evita situația neplacăută în care o echipă urma să stea în fiecare etapă în seria cu 17 echipe, s-a hotărât formarea a 3 serii de câte 18 echipe în sezonul 2020-2021 al Ligii a V-a, urmănd ca ultima echipă participantă să fie stabilită pe baza listei de așteptare a locurilor vacante, alcătuită exclusiv pe criterii sportive (locurile 3 din seriile de Liga a VI-a, cele mai bine clasate în momentul înghețării clasamentului).
 
Singura echipă de pe această listă de așteptare care si-a manifestat intenția de participare în Liga a V-a, sezonul 2020-2021, depunând în acest sens o cerere de înscriere în termenul regulamentar, este AS Unirea Grabaț. 
Drept urmare, având în vedere cele expuse mai sus, solicitarea justificată a echipei AS Unirea Grabaț de participare în sezonul 2020-2021 al Ligii a V-a a fost aprobată. 
 
Mai mult, având în vedere solicitarea scrisă a echipei AS Avântul Jamu Mare de a renunța la dreptul de participare în sezonul 2020-2021 al Ligii a V-a, drept pe care îl avea ca urmare a participării în sezonul 2019-2020 a acestei competiții și exprimarea intenției de participare la nivelul Ligii a VI-a în eventualitatea organizării acestei competiții în sezonul 2020-2021, locul acestei echipe în Liga a V-a ar fi urmat să fie ocupat de următoarea echipă de pe lista de așteptare a locurilor vacante, formată, așa cum am precizat mai sus, din echipele clasate pe locurile 3 din Liga a VI-a.
 
Echipele care au trimis cerere de înscriere în Liga a V-a, sezonul 2020-2021 și care aveau acest drept sunt și singurele care participă efectiv în cele două grupe stabilite de AJF Timiș.
 
Cu privire la decizia de organizare a competitiilor Liga a IV-a si Liga a V-a in sezonul 2020-2021, dupa aprobarea noului protocol medical incheiat intre Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii si Federatia Romana de Fotbal, mentionam ca aceasta a fost luata la solicitarea echipelor participante, care au acceptat desfasurarea competitiilor in baza respectarii protocolului medical in vigoare, inclusiv prin efectuarea testelor rapide antigen.
 
Considerăm că meritele sportive sunt singurele care trebuie să decidă promovarea/retrogradarea echipelor. Susținem sportivitatea, spiritul de fair-play și transparența, elemente în care credem și care trebuie să guverneze activitatea fotbalistică la orice nivel. 
 

 

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP