UTIL PENTRU ARBITRI, ȘI NU NUMAI!
REGULAMENT JUNIORI D – UNDER 13, 2018 – 2019
Au drept de joc în competiția JUNIORI D - U13 ediția 2018 – 2019 jucătorii născuți în anul 2006 și mai tineri și maxim 3 jucătoare (fete) născute în anul 2004 și maitinere.
Identificarea jucătorilor juniori, în competițiile rezervate acestora, se face pe baza carnetului de legitimare și a cărții de identitate sau pașaportului, conform ROAF. În cazul jucătorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, identificarea se va face în baza certificatului de naștere în original (ori o copie legalizată a acestuia la un notar public!).
NOTĂ – În situația în care jucătorul prezintă pașaportul în original nu va trebui să prezintecertificatul de naștere.
Un joc se dispută între două echipe compuse fiecare din cel mult 9 jucători, dintre care unul este portar.
Durata unui joc este de 60 de minute (fără prelungiri), împărțit în două reprize egale a câte 30 de minute, cu o pauză care nu va depăși 10 minute.
La începutul fiecărui joc, arbitrul va verifica identitatea jucătorilor celor două echipe, înscriși în raportul de joc și va menționa acest fapt în raportul de arbitraj; dacă una din echipe nu se conformează, se aplică regula celor 3 (trei) minute, de la ora oficială de începere a jocului; dacă nici în acest caz echipa respectivă nu se conformează, jocul nu se dispută.
Numărul înlocuirilor într-un joc este nelimitat. Un jucător care a fost înlocuit poate reintra în teren înlocuind alt jucător. Înlocuirile se pot efectua numai când mingea este în afara jocului.
Un jucător care a primit cartonaș roșu (prin cumul de avertismente sau cartonaș roșu direct) va fi eliminat de pe teren și nu va mai putea fi folosit în jocul respectiv. Jucătorul eliminat poate fi înlocuit după o perioadă de 2 minute, timp în care echipa acestuia va juca cu un jucător mai puțin, cu excepția situației în care echipa în inferioritate primește gol, moment în care își poate completa numărul de jucători.
DIMENSIUNILE TERENULUI, PORȚILE DE FOTBAL ȘI MINGEA:
Lungime - 70 m; lățime 50 m;
Careul - 12 m de la linia de poartă în interiorul terenului; 30 m linia paralelă cu linia depoartă;
Dimensiunea porților - distanța între stâlpi 5 m; înălțimea porților 2 m;
Minge - numărul 4.
Suprafața terenului de joc - Terenul de joc trebuie să fie o suprafață de joc în totalitate naturală / artificială
omologat AJF / FRF / LPF conform ROAF;
Aparătorile pentru tibie sunt obligatorii.
Pe raportul de arbitraj se pot trece 14 jucători, 9 titulari și maxim 5 (cinci) jucători de rezervă.
Lovitura de începere - Fiecare echipă se găsește în jumătatea proprie de teren. Oponențiiechipei care încep jocul trebuie să se afle în terenul propriu la o distanță de cel puțin 5 m de minge, până când aceasta este în joc. Un gol poate fi marcat direct după fluierul de începere.
Aruncarea de la margine, cu mâna conform Legilor Jocului, atunci când mingea depășește înîntregime linia de margine, pe sol sau în aer.
Offside - Un jucător se află în poziție afară din joc atunci când depășește linia care delimitează jumătatea terenului și este mai aproape de linia
porții adverse decât mingea cât și de penultimul adversar.
Lovitura de pedeapsă se execută dintr-un punct aflat la 9 m de la mijlocul porții și la distanțăegală de stâlpii porții.
Lovitura de colț se execută dintr-un punct marcat printr-un sfert de cerc în fiecare colț alsuprafeței de joc.
Lovitura liberă directă si indirecta se execută din locul unde s-a comis infracțiunea.Adversarii trebuie să se afle la o distanță de minimum 5 m față de minge.
La toate jocurile asistența medicală la teren va fi asigurată de către organizatori; mijloacele de transport trebuie să stea la dispoziție, în imediata apropiere, pe toată durata jocurilor iar numerele de înmatriculare ale acestora vor fi înscrise în raportul de arbitraj. La toate jocurile, este obligatorie prezența unui cadru medical delegat care va prezenta o delegație eliberată de către organul sanitar competent, legitimația de serviciu, precum și un act de identitate; în cazul nerespectării acestora, se acordă 15 minute echipei gazdă pentru remedierea situației, de la ora oficială de disputare a jocului; în caz contrar jocul nu se dispută! Dacă se constatălipsa asistenței medicale în timpul jocului, arbitrul, după ce oprește jocul, aplică regula celor 3 minute; dacă situația nu este remediată, jocul va fi oprit definitiv.