COMUNICAT- 12 mai 2020

12 Mai 2020, la ora 21:08 / Publicat în Comunicate AJF / 395 vizualizări

COMUNICAT- 12 mai 2020

 

Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020.

     Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență FRF a validat propunerea Departamentului Competiții FRF, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați.

LIGA 3

Situația retrogradării

* Sezonul de Liga 3 ediția 2019/2020 este înghețat, nici o echipă nu retrogradează.

     Principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească acele cluburi care aspiră la participarea în Liga 3 din sezonul 2020/2021 acoperă zonele sportive, de infrastructură, administrative și de personal, juridice și financiare.

     Obiectivele procesului de evaluare a condițiilor minime de participare sunt:

* Promovarea și îmbunătățirea continuă a standardelor minime legate de organizarea și funcționarea cluburilor de fotbal;

* Acordarea unei atenții prioritare formării tinerilor jucători în cadrul cluburilor la care activează;

* Adaptarea infrastructurii sportive a cluburilor în vederea asigurării dotărilor necesare pentru jucători, oficiali, spectatori, etc, precum și pentru asigurarea siguranței acestora;

* Îmbunătăţirea capacităţilor economico – financiare prin introducerea unui nivel ridicat de disciplină şi raţionalitate în privinţa gestionării resurselor financiare ale cluburilor de fotbal;

* Acordarea de către cluburi a importanţei cuvenite achitării la termen a angajamentelor financiare asumate față de angajații relevanți, autorităţile fiscale şi către alte cluburi.

        Condițiile de participare au menirea să furnizeze o competiție mai solidă, cu cât mai puține echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanței pe termen lung și să confere o siguranță financiară jucătorilor și antrenorilor.

           Primul sezon va fi unul de tranziție, motiv pentru care nu vor fi aplicate sancțiuni în cazul în care se va constata că nu se întrunesc condițiile de participare. Totuși, cluburile care nu vor depune documentația vor fi amendate cu suma de 20.000 lei.                 

       Cum se promovează din Liga 4:

·        Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.

·        Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.

·        FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.

·        Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.

·         Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 4 în Liga 3 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel national.

            Reamintim că pot participa la barajul pentru promovare in Liga 3 doar structurile sportive care dețin personalitate juridică ( CIS eliberat de MTS ).

             Extras din Regulamentul de organizare a jocurilor de baraj Liga 3:

            Dreptul de participare la jocul de baraj îl deține structura sportivă clasată la finalul Campionatului Ligii 4 pe locul I în fiecare județ sau în Municipiul București. În situația în care structura sportivă respectivă nu îndeplinește condițiile de participare la jocurile de baraj (nu deține personalitate juridică și/sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS), aceasta nu va putea participa la jocurile de baraj.”

             Cum va arăta viitorul sezon de L3 

·        Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).

·        Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.

·        În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.

·        Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.

      Campioana județului Ialomița (Liga 4) va putea fi desemnată conform următorelor trei variante, din care se va opta pentru varianta care se pretează cel mai bine la nivelul campionatului nostru județean:

a)     Disputarea etapelor rămase (daca este posibil);

b)     Inghetarea sezonului competitional 2019-2020;

c)     Sistem cu mai putine jocuri (play-off, play-out sau jocuri de baraj);

               Comitetul Executiv al AJF Ialomita va valida propunerea Compartimentului de Competitii al AJF in urma consultarilor pe care le va avea cu membrii afiliati.

              Decizia Comitetului Executiv al AJF Ialomita  va fi comunicata  FRF si va fi  pusa in aplicare numai cu acordul FRF.

              O decizie referitoare la campionatul Liga 5 si Liga 6 va tine cont de aceleasi   principii ca si la Liga 4.

 Referitor la data de începere a competițiilor din cadrul campionatului județean Liga 4,  Liga 5 si Liga 6 nu va putem preciza o dată exactă.

      Rămâne ca aceste date să vi le comunicăm ulterior in functie de deciziile FRF, precum și de deciziile autorităților centrale și locale privind evoluția situației pandemiei COVID-19.

      Vor urma informări ulterioare din parte FRF si AJF Ialomita, ale căror program de relansare al activitatii fotbalistice, se va face cu acordul Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului.

              Obiectivele FRF si AJF Ialomița în luarea deciziilor rămân în continuare aceleași:

·        Siguranța și sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului și a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiții sportive;

·        Sustenabilitatea financiară a cluburilor;

·        Producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante;

·        Specificitatea fiecărui eșalon.

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP