Circulara nr 1362

08 Iulie 2013, la ora 00:00 / Publicat în Comunicate CJA de Irinel Calin / 322 vizualizări

Circulara nr 1362

Amendamente la Legile Jocului-2013/2014

Cea de-a 127 Adunare Generala Anuala a IFAB a avut loc la Edinburgh (Scotia) pe 2 Martie 2013. Amendamentele la Legile Jocului aprobate la aceasta sedinta si diferitele instructiuni si directive emise sunt enumerate mai jos.

 

LEGILE JOCULUI SI DECIZIILE CONSILIULUI

 

  1. Legea 11 – Ofsaid interpretarea Legilor Jocului

 

Dezbateri despre “ influentand un adversar/ obtinand un avantaj” (supusa de FIFA)

 

 

Textul prezent

Textul nou

 

În contextul Legii 11 - Afară din joc (ofsaid) următoarele definiţii se aplică:

(…)

  • „intervenind în joc” înseamnă să joace sau să atingă mingea trimisă sau atinsă de un coechipier

 

  • „influenţând un adversar” înseamnă a-l împiedica să joace mingea sau este în măsură să joace mingea, obstrucţionându-i clar vederea asupra jocului sau deplasării sale, făcând un gest sau o mişcare, care după părerea arbitrului înşeală sau distrage atenţia adversarului respectiv

 

 

  • „obţinând un avantaj din această poziţie” înseamnă a juca mingea care revine dintr-un stâlp al porţii sau bara transversală în direcţia sa, atunci când se află în poziţie afară din joc (ofsaid) sau a juca mingea care revine dintr-un adversar în direcţia sa, atunci când se află în poziţie afară din joc (ofsaid)

 

 

 

 

În contextul Legii 11 - Afară din joc (ofsaid) următoarele definiţii se aplică:

(…)

  • „intervenind în joc” înseamnă să joace sau să atingă mingea trimisă sau atinsă de un coechipier

 

  • „influenţând un adversar” înseamnă a-l împiedica pe un adversar să joace mingea sau de a fi capabil sa joace mingea, obstrucţionându-i clar campul vizual al adversarului;

sau jucatorul care se afla in disputa pentru minge cu adversarul

 

 

 

  • obţinând un avantaj din această poziţie” înseamnă a juca mingea

 

I)                   care revine din stalpul portii, bara transversala sau este deviata in directia sa de un aversar care era in pozitie de ofsaid

II)                care revine, care este deviata de un jucator,  sau care este respinsa de portar sau un coechipier al acestuia, care salveaza inscrierea unui gol, spre un adversar care se afla initial in pozitie de ofsaid

 

Un jucator aflat in pozitie de ofsaid, care primeste mingea de la un adversar, care joaca in mod voit mingea (exceptand situatia in care este respinsa de portar, sau un coechipier al acestuia, care salveaza inscrierea unui gol), nu se considera a fi obtinut un avantaj , din aceasta pozitie.

 

 

 

 

Motivatie :

Formularea actuala creaza multe dezbateri , intrucat lasa mult loc de interpretari si nu este destul de precisa. Textul nou este in conformitate cu situatiile de joc recente si va elimina orice confuzie in ceea ce priveste notiunile de : revine, deviata si atunci cand mingea a fost respinsa in mod deliberat.

 

Atasam 3 CD-uri ce contin clipuri pentru o mai buna intelegere a amendamentelor la Legea Ofsaidului.

 

Alte decizii ale IFAB

 

1)      Tehnologia Liniei de poarta (GLT)

(supusa de FIFA)

 

S-a decis ca organizatorul competitiei sa decida asupra utilizarii GLT in competitiile sale. S-a decis unanim ca daca facilitatea GLT ar fi disponibila pe stadion, ar trebui folosita intrucat nu era in avantajul vreuneia dintre echipe.

 

2)      Arbitri Aditionali

(supusa de FIFA)

 

Aas cum a fost deja aprobat in Sedinta de lucru Anuala din Octombrie 2012, noul text legat de arbitri aditional (vezi circulara nr 1322 din 25 Octombrie 3012) va fi integrata in versiunea printata a Legilor Jocului 2013/2014.

 

Implementare

Decizia Sedintei de lucru anuala a Comitetului din acest an , in ceea ce priveste schimbarile din Legile Jocului sunt obligatorii pentru confederatii si asociatii membre (federetaii) incepand cu 1 Iulie 2013, dar confederatiile sau membrele asociatii a caror sezoane curente nu se incheie pana pe 1 iulie, pot intarzia introducerea schimbarilor adoptate din Legile Jocului in competitiile lor, pana la inceputul viitorului sezon.

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP