Asociatia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin a organizat la Reşiţa, cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal, simpozionul regional „Analiza de Nevoi de Finanţare a Fenomenului Fotbal”, la care au participat invitaţi ai AJF-urilor din judeţele limitrofe (Timiş, Arad si Hunedoara) şi ai cluburilor din judeţele: Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Hunedoara. Domnul Viorel Lolea, preşedintele AJF Caraş-Severin, s-a dovedit o gazdă primitoare a întâlnirii de lucru, având şi sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care a pus la dispoziţia organizatorilor, cocheta „Sală de Conferinţă nr. 1” a Sălii Polivalente din Reşiţa.
Proiectul „Analiza de Nevoi de Finanţare a Fenomenului Fotbal” a fost susţinut de către o echipă de proiect a Federaţiei Române de Fotbal condusă de către fostul jucător al Stelei Bucureşti, atacantul Victoraş Iacob. Echipa de proiect a FRF este compusă din lectorii cu experienţă în domeniul atragerii de fonduri europene, d-ra Christine Cioboată şi d-nul Lucian Viscoţel.
La simpozion au participat ca invitaţi de onoare, domnii: Adrian Lucaci (preşedinte AJF Arad), Daniel Laţa (preşedinte AJF Timiş) şi Mircea Sîrbu (preşedinte AJF Hunedoara). Judeţul Caraş-Severin a fost reprezentat de către domnii: Daniel Surdu (secretar general AJFCS), Marius Popescu (consilier AJFCS), Adrian Baghiu (secretar CJA), Florin Ştiube (referent AJFCS), Radu Valeriu (director CSŞ Caransebeş), Adrian Ciocan (AFCM Reşiţa 2012), Antonie Burtea (Muncitorul Reşiţa) şi Ilie Ciurea (Gloria Reşiţa). Judeţul Timiş a fost reprezentat de către d-na Lioara Hosu (FC Porto Bega), Constantin Nedela (CS CFR Timişoara), Traian Dejeu (Millenium Giarmata), Viorel Vişan (FC Timişoara), Marius Maier (CSM Lugoj). Judeţul Arad a fost reprezentat de către d-nul Decebal Grădinaru (AJF Arad – departament AJF - proiecte), iar judeţul Hunedoara a fost reprezentat de către d-nul Daniel Stroia (FC Hunedoara).
Întâlnirea regională a fost o reuşiţă, practic o analiză pertinentă în teritoriu, a nevoilor membrilor afiliaţi la nivel de echipe de seniori, dar mai ales la nivel de copii şi juniori. Lectorii FRF au împărţit invitaţii pe trei echipe de proiect, care şi-au identificat analiza de nevoi. Prima echipă de lucru a fost compusă din preşedinţii de AJF-uri (Viorel Lolea, Adrian Lucaci, Daniel Laţa, Mircea Sîrbu, plus domnii Daniel Surdu şi Decebal Grădinaru), cea de a doua echipă a fost compusă din reprezentanţii echipelor de copii şi juniori (Lioara Hosu, Viorel Vişan şi Radu Valeriu), iar echipa de proiect numărul trei a reprezentat analiza de nevoi a echipelor de seniori de la nivelul ligii a treia (Titi Nedela, Traian Dejeu, Marius Maier, Daniel Stroia, Marius Popescu, Florin Ştiube, Ilie Ciurea şi Adrian Ciocan).
Printre problemele dezbătute au apărut analize de nevoi legate de proiecte privind baza materială a stadioanelor (terenuri de joc şi de antrenament, vestiare moderne, saună, bazine de recuperare, sală de forţă, microcantină, mini-hotel, teren cu pistă de atletism, cabinet medical propriu la stadion, cabinet antidoping, săli pentru instruire personal, şedinţele tehnice şi conferinţe de presă, dotate cu logistică IT.) Referitor la proiectele legate de bazele sportive, s-au iniţiat două linii directoare ale analizelor de nevoi, legate fie de proiecte referitoare la modernizarea bazei sportive existente, fie de construirea unei noi baze sportive în afara oraşelor, după modelul occidental al celor de la Ajax Amsterdam sau Bayern Munchen. S-au mai scos în evidenţă şi proiecte legate de utilităţi la teren, dotarea cu utilaje pentru întreţinerea terenurilor de joc/antrenament, dotarea cu ambulanţă moderne in conformitate cu reglementările în domeniu, mijloace de transport (autocar/microbuz funcţie de nivelul la care activează clubul şi de locaţia terenului de joc/antrenament). S-au mai identificat analiză de nevoi legate de dotarea cu echipament sportiv, cursuri de specializare sau proiecte-parteneriat cu echipe din zona transfrontaliere, gen Serbia şi Ungaria.
Un punct de vedere interesant a fost obţinut din segmentul mass-media la iniţiativa d-lui lector Lucian Viscoţel. Astfel, d-nul Daniel Stanciu, jurnalist la Express de Banat a propus conducerii FRF, 15 linii directoare legate de abordări privind modificarea legilor Sportului şi a Sponsorizării, a Legii nr. 4 privind combaterea violenţei în sport, recrearea spaţiilor verzi de joacă pentru copii, terenuri sintetice în incinta şcolilor, dezvoltarea fenomenului fotbal feminin, implementarea sloganului „Fără suporteri – nu există fotbal” tistic şi preludiu artistic al suporterilor. Daniel Stanciu a mai făcut referire la manageri şi antrenori lipsiţi de vocaţie şi pregătire, la marketing deficitar şi la încurajarea oamenilor competenţi în vederea selecţiei tinerelor talente.
La încheierea sesiunii interactive, dl. Victoraş Iacob a făcut referire la importanţa acestei întruniri care se doreşte să fie punctul de plecare pentru formarea de manageri de proiect certificaţi pentru implementarea politicii libere iniţiate de UEFA.
De asemenea, gazda simpozionului, Viorel Lolea (preşedinte AJFCS) a precizat: „Este o întâlnire în care s-au identificat şi s-a discutat punctual, toate nevoile cu care se confruntă fotbalul nostru. Sunt multe lucruri care le-am scos în evidenţă şi cu alte ocazii şi pe care le-am pus pe tapet cu noua conducere a FRF, una care a fost foarte deschisă pe acest segment. Eu spun că la simpozionul regional organizat la Reşiţa s-a făcut un prim pas către o etapă importantă a revitalizării fotbalului din zonă. Trebuie ca această acţiune să aibă o finalitate cu îmbunătăţire evidentă a fotbalului din judeţul Caraş-Severin şi nu numai. Doresc să le mulţumesc invitaţiilor din celelalte judeţe că ne-au onorat cu prezenţa şi au dat curs invitaţiei noastre. Doresc să adresez mulţumiri şi conducerii Consiliului Judeţean, d-lui preşedinte Sorin Frunzăverde, pentru suportul logistic de a ne asigura o locaţie modernă la nivelul consfătuirii!”
Va invitam sa vizualizati galeria foto - sectiunea Intalnirea Regionala de Nevoi