Proiect Cartonasele Verzi

23 August 2013, la ora 00:00 / Publicat în Comunicate AJF de Cosmin Stoian / 195 vizualizări

Proiect Cartonasele Verzi

 

ASOCIATIA JUDETEANA DE FOTBAL CONSTANTA

COMISIA TEHNICA- COMISIA JUDETEANA DE ARBITRI

 

 

 

 

INTRODUCEREA CARTONASELOR VERZI

IN CAMPIONATUL  JUNIORILOR LIGA IV

REGULAMENT (PROIECT)

 

 

 

AUGUST 2013

 

 

I.     ARGUMENTARE, SCOP SI OBIECTIVE

 

 

 

 

Rolul  educativ al fotbalului este indiscutabil, iar prin raspandirea lui extrem de mare si prin paleta completa de varste implicate si/sau interesate,  acest joc se poate dovedi foarte eficient in plan educativ-comportamental. Din pacate insa, atat cei ce conduc fotbalul, cat si media nu dau atentia cuvenita acestui foarte benefic potential al jocului de fotbal;   regulamentele nu contin  masuri adecvate, iar media face  publicitate in primul rand gesturilor si actiunilor huliganice, violente, ignorandu-le, practic complet, pe cele frumoase - de fapt normale pentru o intrecere sportiva.

       Mai mult, chiar masurile care tintesc starpirea comportamentelor nedorite si a violentei pe teren (avertismentele, cartonasele galbene si rosii, suspendarile, amenzile) se bazeaza exclusiv pe teama/frica pe  care ele  ar trebui sa o insufle celor ce se fac vinovati de anumite fapte si gesturi interzise de regulament. Altfel spus, prevederile respective, transmit jucatorilor si antrenorilor doar informatii  despre “ceea ce sa NU faca” si nimic, nici o informatie, nici un indemn, despre “ceea ce ar  fi bine/recomandabil/ indicat/ideal sa faca”.

         Numarul din ce in ce mai mare de incalcari ale acestor interdictii si, in consecinta, de pedepse,  arata ca  acest mod de a aborda lucrurile nu este eficient. Iar aceasta ineficienta se explica si prin  caracterul coercitiv-punitiv al acestor masuri, precum si prin  faptul ca ele nu le spun NIMIC jucatorilor si antrenorilor, despre cum ar trebui sa se comporte, sa procedeze, in contextele care  duc la actiuni si gesturi interzise, nedorite.

         Or, psihologia ne arata ca  toate actiunile, regulile  si formularile care se bazeaza pe o negatie, si incep prin cuvantul NU, risca sa genereze efecte nedorite, neintentionate; a se vedea  asa-numitele “efecte ironice/inverse”.

         In incercarea de a se obtine mai mult in planul imbunatatirii climatului din teren, dorit a deveni mai civilizat, a fost propusa si introducerea cartonaselor verzi, ca “recompensa” pentru gesturile de fair play. Idee aplicata deja de catre federatiile finlandeza si israeliana de fotbal, la nivelul copiilor si juniorilor.

         Receptiva la tot ce este nou si permanent preocupata de respectarea regulilor jocului si de promovarea unui comportament cat mai sportiv al jucatorilor, AJF Constanta a decis sa preia aceasta idee interesanta si sa introduca aceste cartonase verzi, pentru inceput la nivelul juniorilor echipelor ce activeaza in campionatul diviziei D. Scop in care  - neavand nici un fel de surse de inspiratie – a fost conceput prezentul regulament care, cu siguranta, poate suferi imbunatatiri si completari ulterioare.

 

 

 

 

II. GESTURI DE FAIR PLAY

 

Se va considera drept gest/comportament fair play si se va acorda cartonasul verde jucatorului care:

 

- in mod voluntar ajuta/ridica un adversar accidentat/cazut in teren. Cu conditia de a nu-l grabi/forta/brusca, considerand ca trage de timp;

- la o decizie  eronata a arbitrului, dar in favoarea sa,  recunoaste foarte sincer si prompt (in timp util, adica)  ca el a fost de vina, dandu-i  acestuia posibilitatea   sa revina asupra deciziei si sa o ia pe cea corecta;

- intrerupe jocul in mod voluntar -  si in conditiile in care continuand ar fi avantajos pentru el si echipa sa - pentru accidentarea unui adversar cazut, care necesita interventia echipei medicale;

- isi indeamna coechipierii sa nu “traga de timp”;

- prin atitudinea sa actioneaza in sensul temperarii nervilor si acceselor de furie ale coechipierilor, parintilor/spectatorilor si antrenorului;

- isi felicita  adversarul in mod natural, sincer;

- incearca vizibil, clar, convingator – poate chiar cu riscul de  a se autoaccidenta – sa evite lovirea-accidentarea unui adversar cazut la pamant, prin executia unei sarituri sau rostogoliri pe deasupra acestuia.

      

 III.         IMPLEMENTARE REGULAMENT

 

3.1.        Comisia Tehnica, prin 2 reprezentanti, asigura:

-        transmiterea regulamentului antrenorilor echipelor de juniori liga IV si comisiei de arbitri;

-        instruirea jucatorilor privind semnificatia cartonasului verde si scopul acordarii acestuia;

-        monitorizarea/ centralizarea cartonaselor verzi pe toata perioada competitiei;

3.2.        Comisia Judeteana de Arbitri, asigura:

-        instruirea arbitrilor si asistentilor delegati la meciuri;

-        postarea regulamentului pe site;

-        procurarea/detinerea de cartonase verzi;

-        observatori care sa urmareasca modul in care se acorda cartonasul verde;

-        inregistrarea in foaia de arbitraj a numelui jucatorului si  motivul/gestul de fair play;

-        tratarea  cat mai responsabila si a situatiilor de fair play observate la meciuri.

IV.           EVIDENTA. MONITORIZARE. PUNCTAJ

 

4.1.        Dupa fiecare etapa, un reprezentant al Comisiei Tehnice, va  verifica foile de arbitraj si va intocmi/completa situatia cu jucatorii si gesturile de fair play consemnate.

4.2.        Pe baza datelor inregistrate se va tine o evidenta exacta, iar la final se va intocmi un clasament ; separat pentru jucatori respectiv  pentru echipe.

4.3.        Pentru a stimula comportamentul fairplay in randul jucatorilor dar, in acelasi timp, si pentru  a-i determina sa fie consecventi in atitudinea de fair play, si sa renunte definitiv la comportamentele nesportive, sistemul de punctare  pentru clasamentul jucatorilor va fi urmatorul :

4.3.1.fiecare cartonas verde primit  de catre un acelasi jucator va presupune  acordarea unui numar crescator de puncte :  la primul cartonas verde se vor acorda 5 puncte, la al doilea 6 puncte, la al treilea 7 puncte etc ;

4.3.2. Daca insa, dupa ce a primit unul sau mai multe cartonase verzi, un jucator primeste cartonas rosu sau galben, i se vor retrage din zestrea de puncte verzi acumulate : 5 puncte pentru cartonasul rosu si 3 puncte pentru cartonasul galben. Aceste 5, respectiv 3 puncte, se vor retrage si din totalul punctelor acumulate de echipa ;

4.3.3. Pentru a-i atrage la gesturi de fair play si pe cei care au primit deja cartonase rosii sau galbene, acestia vor fi inclusi in clasamentul punctelor verzi, dupa urmatoarele reguli :

    - la primul cartonas verde dupa unul rosu, va primi 0 puncte verzi, urmand ca daca, dupa aceea,  mai primeste unul verde sa primeasca 6 puncte ;

    - la primul verde dupa unul galben, va primi doar 2 puncte verzi, iar la al doilea verde va primi, normal,  6 puncte ;

    - la primul verde dupa 2 rosii, va fi inclus in clasament cu minus 5 puncte, iar dupa al doilea verde va figura  in clasament cu plus 1 punct (11 pentru  primele doua verzi, minus 10 puncte pentru 2 cartonase rosii);

    - la primul verde dupa doua galbene, va intra in clasament cu minus un punct, iar dupa al doilea verde ( care-i va aduce 6 puncte) va avea plus 7 puncte ; 

    - in aceeasi logica se va actiona si in alte situatii, ideea fiind ca, din momentul in care primeste un cartonas verde, jucatorul va trebui OBLIGATORIU sa figureze in clasamentul punctelor verzi, chiar daca cu puncte minus ;

4.4.        Pentru a-i cointeresa si pe colegi si pe antrenori, practic toata echipa, inclusiv pe conducatori, se va face si un clasament pe echipe.  Din punctele verzi acumulate impreuna de catre toti componentii unei echipe, se vor scadea puncte pentru cartonasele rosii si galbene, in virtutea aceleiasi reguli ca mai sus: minus 5 puncte pentru cartonas rosu si minus 3 pentru galben.

In consecinta, si in clasamentul echipelor vom putea avea echipe cu plus sau cu minus, la punctajul total

 

V.   PREMII

La sfarsitul anului competitional 2013/2014, primilor 3 juniori clasati li se vor acorda urmatoarele premii:

5.1.        Locul I:

- bilet si transport la un meci international, din toamna lui 2014, pentru junior, antrenor si un parinte. 

- o pereche de ghete de fotbal, pentru junior

5.2.         Locul II:

– bilet si transport la un meci international, din toamna lui 2014, pentru junior si  antrenor.

-        tricou si sort, pentru junior

5.3.        Locul III:

– bilet si transport la un meci international, din toamna lui 2014, pentru junior si  antrenor.

 Pentru primele 3 echipe clasate, in baza punctajului,  la sfarsitul anului competitional 2013/2014, se vor acorda urmatoarele premii:

 

5.4.         Locul I:  

- set testari fizice la CENTRUL DE TESTARI SI CONSILIERE IN SPORT (CTCS)  pentru toata echipa

- trening si  o pereche de adidasi, pentru antrenor

-  3 mingi de joc

    5.5.   Locul II:

  set testari fizice la CENTRUL DE TESTARI SI CONSILIERE  IN SPORT (CTCS) pentru 10 jucatori

- o pereche de adidasi pentru antrenor

-          2 mingi de joc

5.6.        Locul III:

- set testari fizice la CENTRUL DE TESTARI SI CONSILIERE IN SPORT (CTCS)  pentru 5 jucatori

- tricou, pentru antrenor

              -1 minge de joc

 

VI.           DISPOZITII FINALE

La finalul campionatului se va analiza aplicarea regulamentului si a aspectelor care pot fi imbunatatite. Deasemeni vor fi luate in discutie si alte gesturi care pot fi acceptate la completarea listei la regulament.

Se are in vedere ca in campionatul 2014-2015 acordarea cartonasului verde sa se aplice in toate competitiile de copii si juniori din organizarea AJF Constanta.

 

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP