BULETIN INFORMATIV
nr. 1 din 30 august 2018
I. OMOLOGĂRI
Meciurile disputate în cadrul primei etape din Liga IV-a în 25-26 august se omologhează cu rezultatele înregistrate pe teren. Jocurile din cele două serii ale Ligii a V-a desfășurate în 25-26 august se omologhează cu rezultatele consemnate pe teren.
II. PROGRAMĂRI
PROGRAM LIGA 4, ETAPA A II-A
Sambata, 1 SEPTEMBRIE
Ora 13-11 Salonta Olimpia Salonta – CS Oșorhei
Ora 13-11 Sântion CSC Sînmartin – Viitorul Borș
Ora 13-11 Aleșd Crișul Aleșd – Unirea Valea lui Mihai
Ora 13-11 Iuliu Bodola CAO 1910 Oradea – CSO Ștei
Duminică, 2 septembrie
Ora 17-15 Paleu CS Diosig – CSC Dacia Gepiu
Ora 17-15 Mădăras CS Mădăras – CS Săcueni
Ora 15-17 Livada Unirea Livada – CS Bihorul Beiuș
Ora 15-17 Sântandrei Crișul Sântandrei – FC Universitatea Oradea
LIGA 5, SERIA 1, ETAPA A II-A
Sambata 1 SEPTEMBRIE
Ora 17 Biharia Cetatea Biharia – Toldy Sânnicolau de Munte
Duminică, 2 septembrie
Ora 17 Vadu Crișului AS Vadu Crișului – CSC Sînmartin
Ora 17 Șuncuiuș Viitorul Bratca – LPS Bihorul Oradea
Ora 17 Suplac Slovan Valea Cerului – Minerul Șuncuiuș
Ora 17 Sâniob Progresul Sâniob – Voința Suplac
Ora 17 Aștileu Inter Aștileu – Foresta Tileagd
Locadin Țețchea stă.
LIGA 5, SERIA 2, ETAPA A II-A
Sambata 1 SEPTEMBRIE
Ora 17 Beiuș Unirea Oșorhei – Biharea Vașcău
Duminică, 2 septembrie
Ora 17 Coșdeni Vida Pomezeu – Gloria Căbești
Ora 17 Tulca Victoria Tulca – Partizanul Sânnicolau Român
Ora 17 Luncasprie Viitorul Dobrești – Zorile Buntești
Ora 17 Ciumeghiu Voința Ciumeghiu – Voința Cheresig
Ora 17 Girișu de Criș Viitorul Tărian – Victoria Avram Iancu
Ora 17 Cociuba Mare Izvorul Cociuba Mare – Unirea Roșia
III. SANCŢIUNI
Liga a 4-a, după etapa a 1-a din 25-26 august
Unirea Livada și CS Săcueni se penalizează cu 75 lei, conf. TII, SIV, art. 78/a.
Liga a 5-a
SERIA 1 - după etapa 1 din 25-26 august
Lavrincsik Ladik (Slovan Valea Cerului), Şvab Dumitru Dan (Minerul Şuncuiuş) se suspendă o etapă și o penalitate de 50 de lei, conf. TII, SII, art. 63/1g.
SERIA 2 – după etapa 1 din 25-26 august
Demian David Samuel (Victoria Tulca) se suspendă o etapă și o penalitate de 50 de lei, conf. TII, SII, art. 63/1g.
Voinţa Ciumeghiu se penalizează cu 75 lei, conf. TII, SIV, art. 78/a.
Informatii utile arbitrii si observatori (rapoarte, regulamente, bareme)
Rapoartele vor fi listate de arbitrii pe o singură pagină (TOTAL 4 PAGINI), astfel ca delegatii echipelor sa-si poata completa pagina lor separat. La juniori U19 si U15, la nivelul judetului Bihor vor putea fi efectuate 7 inlocuri de către fiecare echipă.
IV. COMUNICĂRI
Pagina oficială a AJF Bihor (www.ajfbihor.ro) rămâne mijloc oficial de comunicare cu echipele afiliate, atât privind programul jocurilor cât și alte informări. De asemenea, echipele de Liga a 4-a vor putea studia Buletinul informativ săptămânal, tot acolo. Regulamentele oficiale ale campionatelor organizate de AJF Bihor (seniori și juniori) se regasesc tot pe pagina oficială.
Pe site-ul oficial al AJF Bihor (www.ajfbihor.ro, meniul Asociaţia Judeţeană de Fotbal), la secţiunea Documente utile, se găsesc formularele necesare participării în campionate. Tot de acolo, delegaţii echipelor vor putea descărca raportul de joc pentru fiecare competiţie în parte, având posibilitatea să-şi completeze din timp datele şi să-l înmâneze apoi arbitrului conform ROAF.
AJF Bihor a demerat procedura de eliberare a ID-urilor necesare persoanelor care au dreptul să ia loc pe banca de rezerve. Până când echipele de seniori (Liga a 4-a, Liga a 5-a) vor intra în posesia ID-urilor, delegatii au obligația de a respecta funcția aferentă poziției trecute în raportul oficial. În caz că echipa oaaspete nu va avea la joc medic sau asistent medical, va putea trece in raport un al doilea maseur.
Din sezonul 2018/2019, echipele din Liga a IV-a au obligaţia să folosească permanent pe teren doi jucători Under 21 (născuţi în anul 1998 sau mai tineri) şi un jucător Under 20 (născut în anul 1999 sau mai tânăr), formaţi la nivel naţional. Dacă unul sau mai mulţi dintre aceşti jucători sunt eliminaţi din teren, echipa respectivă nu este obligată să introducă pe teren un alt jucător care să îndeplinească condiţiile respective. Echipa care nu respectă regula folosirii jucătorului U21 va fi sancționată cu pierderea jocului prin forfait, conform ROAF.
În alcătuirea formaţiilor echipele pot folosi jucători cu viză anuală (AJF), medicală (cabinet de medicină sportivă) şi o asigurare pentru eventualele accidentări, fără limită de vârstă, dar nu sub 14 ani (lucru valabil și la juniorii A1). La seniori se pot înlocui 4 jucători, iar la juniori A1, 7 jucători pentru a da șansă cât mai multor tineri să evolueze în cadrul competiției.
Juniorii nu pot fi folosiţi în două meciuri consecutive, numai după 36 de ore, exceptând portarul care poate juca în poartă două jocuri în aceeaşi zi. Un jucător junior care a fost trecut în raportul de joc la seniori, dar nu a jucat efectiv, poate fi folosit în alt joc, în aceeaşi zi.
Jucătorii juniori sunt obligați să prezinte, pe lângă carnetul de legitimare și copia cărții de identitate, certificat de naștere ori pașaport, în caz contrar nu au drept de joc. Documentele se verifică de arbitru înainte de începerea jocului.
Cluburile pot participa în campionatele divizionare numai cu o singură echipă în fiecare categorie competiţională. În cazul în care un club participă cu două sau mai multe echipe în categorii diferite, sunt obligate să depună la forul organizator înainte de începerea turului respectiv a returului campionatului (pentru eventualele modificări) lista nominală cuprinzând minim 15 jucători care au drept de joc numai la echipa din categoria superioară. În lista prevăzută trebuie să figureze jucători seniori si juniori, titulari sau rezerve în echipa de categorie superioară, în minim 50% din jocurile oficiale, în caz contrar,echipa de categorie inferioară neavând drept de promovare. Toţi ceilalţi jucători legitimaţi, inclusiv juniorii au dreptul de joc la oricare dintre echipe, fără nicio restricţie, respectându-se celelalte condiţii regulamentare. La jocurile de categorie inferioară, delegatul clubului este obligat să prezinte şi să anexeze la raportul de arbitraj odată cu înscrierea jucătorilor şi lista cu nimim 15 jucători seniori, titulari şi rezerve 50% care au dreptul numai la categoria superioară, înregistrată la forul competent pentru ca delegatul echipei adverse să poată verifica şi după caz pentru a formula eventualele contestaţii.
Conf. Art. 45 din ROAF, echipele din celelalte categorii de seniori sau juniori în competițiile organizate de AJF (mai puțin echipele de fotbal în sală) au dreptul să folosească maxim un jucător extracomunitar pe teren și sunt obligate să înscrie în raportul de arbitraj minim 15 jucători formați la nivel național. Echipa oaspete va ocupa întotdeauna banca de rezerva din spatele arbitrului asistent 1.
Echipele pot verifica dreptul de joc şi identitatea jucătorilor înainte de începerea jocului, solicitând acest lucru arbitrului. Verificarea dreptului de joc şi identitatea juniorilor din campionatul de juniori a Ligii a IV-a este obligatoriu înainte de începerea jocului, iar formularea contestaţiilor se vor face conform art. 25 din ROAF. Echipele care formulează contestaţii, dar nu-şi susţin contestaţia la şedinţa Comisiei de Disciplină vor fi penalizate. În caz de eliminări de jucători, contestaţii sau alte incidente săvârşite la joc, persoanele implicate (jucători, antrenori, oficiali), respectiv observatorul şi arbitri delegaţi se vor prezenta din oficiu la Comisia de Disciplină a AJF Bihor (în prima marţi de după joc, orele 18.00, sediul AJF Bihor).
În cazul în care o echipă de seniori nu asigură numărul minim de jucători, conform regulamentului (7) pe toată durata unui joc, pentru a doua oară într-un sezon, acest lucru se va constata de către Comisia de Disciplină şi se va încadra ca neprezentare. În cazul în care o echipă de juniori nu asigură numărul minim de jucători, conform regulamentului (8), pe toată durata unui joc, pentru a treia oară într-un sezon, acest lucru se va constata de către Comisia de Disciplină şi se va încadra ca neprezentare.
Cluburile sunt direct răspunzătoare de evidenţa cartonaşelor, a penalităţilor și sunt solidare cu jucătorii penalizaţi fiind obligaţi să le achite penalităţile, chiar dacă aceştia au părăsit clubul.
Cluburile sportive răspund direct de modul în care sunt efectuate etapele de suspendare a propriilor jucători indiferent de cauza pentru care au fost sancţionaţi (cumul de cartonaşe galbene, roşii şi alte situaţii). Penalităţile se pot achita şi la observatorii jocurilor, care vor fi predate secretariatului, până în ziua omologării rezultatului (marţi, ora 18.00).
Comisia de competiții nu are obligativitatea de a trece în buletinele informative evidenţa cartonaşelor galbene.
Asistența medicală va fi asigurată de medic sau asistent medical, care trebuie să aibă asupra lui o delegaţie eliberată de unitatea medicală de care aparține, precum şi un act de identitate, ori dovada calificării de medic sau asistent medical și o copie a certificatului de liberă practică.
Secretar Preşedinte AJF
PETRU BOROS prof. RADU BITEA