Alegeri

06 Februarie 2014, la ora 00:00 / Publicat în Comunicate AJF de Deszo Hompoth / 106 vizualizări

Alegeri

PROGRAM

privind strategia şi obiectivele de realizat pe următorii 4 ani

 

            Consider, că în activitatea fotbalistică din judeţul Harghita trebuie continuate reformele începute.

            Această activitate deşi s-a dezvoltat vizibil din multe puncte de vedere, mai avem mult de lucru până să fim pe deplin satisfăcuţi (dacă poate exista aşa ceva)  în domeniul atât de controversat al fotbalului actual. Avem cu toţii avanatajul că iubim fotbalul, sportul cel mai popular din judeţ, iar viziunea strategică pe care o prezint defineşte aspiraţiile noastre de a promova interesele fotbalului pe plan local, judeţean şi naţional. Unele aspecte pot fi descrise, iar altele pot fi cuantificate. În ansamblul lui programul pe care vi-l prezint arată obiectivele de atins, mijloacele de acţiune şi modul în care conducerea AJF Harghita dacă va fi ales îşi va îndeplini rolul.

            Totodată din capul locului trebuie să menţionez, că acest program în timp poate suferi modificări, mai ales după alegerile de la FRF din 5 martie 2014 în funcţie de programul celui care va câltiga preşedinţia la FRF.

1.      Activitatea în legătură cu echipelor divizionare se va baza în continuare pe sprijinirea acestora în relaţiile cu F.R.F., acordarea unui sprijin tehnic din partea comisiei tehnice a antrenorilor. Consider, că antrenorii care nu demult au primit licenţele A (Burus Csaba şi Jakab Zoltan) sau licenţele B (în număr de 12), noii cursanţi ai Şcolii Federale de Antenori precum şi instructorii de fotbal cu Licenţă C pot da un sprijin  în beneficiul acestor echipe.

Momentan avem două echipe în Campionatul naţional de juniori A şi B, o echipă de futsal în Liga 1, două în Liga 2, iar la femei o echipă de Liga I. Desigur, că toată lumea ar vrea ca numărul acestor echipe să crească, dar această dorinţă nu depinde decât în măsură foarte mică de Asociaţia Judeţeană de Fotbal, ci de potenţialul financiar al fiecărei localităţi şi de interesul şi sprijinul manifestat de oamenii locului.

De asemenea prin Comisia Judeţeană a Arbitrilor vom acorda un sprijin permanent tuturor echipelor pe probleme de regulament şi în privinţa conştientizării modificărilor Legilor Jocului.

2.      La nivelul Ligii 4 vom căuta să stabilizăm, eventual să mărim numărul echipelor, care momentan este de  12, prin acordarea unui sprijin chiar şi financiar noilor promovate. Trebuie să convingem aceste echipe că dezvoltarea fotbalului judeţean depinde şi de implementarea unui sistem sănătos de promovare-retrogradare. De asemenea vom acorda tot sprijinul logistic echipei care ne va prezenta la barajul pentru promovare în Liga a III-a, bineînţeles dacă şi aceasta îşi dă tot interesul pentru a lua cu succes acest obstacol.

3.      În limita posibilităţilor vom sprijini activitatea echipelor de categorii inferioare prin organizarea unor campionate pe zone geografice, care să satisfacă necesitatea de a juca fotbal a tinerilor în condiţii organizate şi cu reguli precise. Vom încerca să atragem cât mai multe echipe şi din zona Gheorghenului, unde sunt comune mari, puternice, dar fără echipe de fotbal. O iniţiativă nouă venită din partea AJF Mureş, este organiyarea Cupei Secuilor, cu un regulament asemănător desfăşurării Cupei României. La această competiţie ar urma să participe echipe din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita. Rămâne de văzut dacă această iniţiativă va fi pe placul echipelor, luând în considerare faptul, că interesul pentru Cupa României nu este una prea mare.

4.      În continuare o atenţie deosebită va fi acordată echipelor de copii şi juniori, unde prin faptul că acum 12 ani s-a început o muncă mai serioasă, deja rezultatele încep să se vadă. Vom organiza în continuare campionate la toate categoriile de vârstă, iar prin antrenorii de la aceste centre atât selecţia cât şi pregătirea trebuie să punem pe baze mai ştiinţifice. O deosebită grijă trebuie punem pe selecţia ştiinţifică. Trebuie avut în vedere idea Congresului Federaţiei Internaţionale de Medicină Sportivă, potrivit căreia la dezvoltarea fotbalului la nivel de copii şi juniori contribuie cu un procent de 70% selecţia şi cu 30% antrenarea copiilor.

Vom continua să avem relaţii şi contacte cât mai multe cu echipe din alte judeţe şi din străinătate. De asemenea vom solicita organizarea în judeţul nostru a unor competiţii de nivel naţional la care sunt angrenate echipele noastre.

Totodată vom continua acţiunile de selecţie, pentru a depista elemente talentate pentru selecţionatele judeţene, pentru Academia Puskas recent înfințată şi chiar pentru selecționatele naţionale. Cu selecţionatele judeţene vom participa la toate acţiunile organizate la nivel de federaţie, încât aceşti copii să aibă posibilitatea de a lua contact cu aşa zisa lume bună a fotbalului de la noi. UEFA din anul 2010 a instituit un sistem de acordare de la 1 la 7 stele federaţiilor în privinţa juniorilor. România a primit prima stea pentru organizarea campionatelor de juniori. Pentru a primi şi a doua stea va trebui ca din populţia ţării 2% să fie legitimat la fotbal. În acest sens sarcina noastră ar fi să dublăm numărul juniorilor legitimaţi. Lucru foarte greu de realizat, dar trebuie să încercăm. Actualmente avem 781 jucători juniori legitimaţi, la care se mai adaugă un număr de junioare nelegitimate încă, care contrar regulamentului au participat ăn diferite competiţii.

5.      În ceea ce priveşte fotalul feminin am făcut demersuri şi în anul 2014 AJF Harghita va fi implicată într-un program UEFA privind dezvoltarea fotbalului feminin pe plan naţional. Sarcini importante în acest sens va avea responsabilul cu fotbalul feminin din Comitetul Executiv. Ar trebui să organizăm campionate separate pentru fete la diferite categorii de vârstă şi sperăm să creştem interesul asociaţiilor pentru aceste campionate.

6.      De asemenea trebuie să regândim problematica futsalului pe plan judeţean. Paradoxal aici avem 3 echipe pe plan naţional, printre care una de trei ori campionă naţională, dar actualmente nu avem un campionat judeţean. Minifotbal se joacă în toate zonele judeţului, dar futsalul totuşi este altceva. Aici trebuie să găsim persoana care să popularizeze această ramură şi să găsească modalităţile de a atrage într-un campionat oficial recunoscut de FRF. Vom organiza în continuare competiţii de minifotbal în sală. Pe lângă cele deja tradiţionale din zona Odorhei şi pentru echipele de Liga a 4-a de la Miercurea Ciuc, începând din acest an încercăm să organizăm şi pentru echipele de Liga a 5-a şi a 6-a din zona Ciuc, Gheorgheni, Topliţa.

7.      Trebuie regândită toate problematica arbitrajului de la cooptarea unor elemente talentate până la pregătirea lor de aşa natură încât să avem cât mai mulţi arbitri în diferitele loturi divizionare şi naţionale, capabili să asigure corectitudinea desfăşurării campionatelor la toate nivelele. Rămân la părerea că greşelile de arbitraj nu vor dispărea niciodată, dar greşelile intenţionate trebuie să dispare, iar numărul greşelilor neintenţionate să se reducă.

În această prvinţă trebuie să milităm pentru ridicarea numărului de arbitri, UEFA pentru a acorda sprijin financiar României solicită un număr de 15.000 de arbitri la nivelul ţării faţă de 4.500 cât avem acum. Şi la noi în judeţ în afară de zona Odorheiului şi a Ciucului aproape că nu avem arbitri. Ar intra şi în sarcina asociaţiilor şi cluburilor ca la viitorul curs de arbitri ce se va ţine acum în primăvară să trimite măcar un cursant. Dintr-un foc am avea 72 de arbitri noi. Un rol deosebit în acest sens are preşedintele Comisiei judeţene a arbitrilor precum şi preşedinţii colegiilor teritoriale.

Comisia judeţeană a arbitrilor va avea în continuare autonomie totală în problemele tehnice, chiar şi financiară dacă vor, dar prestaţia lor va fi monitorizată în permanenţă. Atât preşedintele comisiei judeţene cât şi preşedinţii teritoriali vor trebui să alcătuiască până la 1 martie 2014 un program  de perspectivă privind ridicarea nivelului arbitrajului în judeţ şi în teritorii cu sarcini şi date precise în conccordanţă cu Convenţia UEFA privind formarea, educarea şi organizarea arbitrilor.

Contractul cu preşedintele CJA Harghita va fi încheiat numai pentru un an de zile, timp în care trebuie să vedem măsuri concrete pentru revitalizarea arbitrajului din judeţ. Altfel riscăm ca peste puţin timp să rămânem fără arbitri care să ne reprezinte la nivel naţional.

8.      Corpul de observatori va trece în subordinea Comisiei Judeţene de Arbitri, unde va fi numită o persoană care să răspundă de acest sector. El trebuie reînprospâtat, iar nivelul de pregătire al observatorilor îmbunătăţit în continu. Va fi sarcina preşedintelui CJA care răspunde de problemele arbitrilor şi observatorilori să ducă la bun sfârşit această acţiune. A trecut vremea observatorilor care fac numai prezenţă la joc, ei trebuie să aibă pricepere, o bună pregătire teoretică şi să se implice efectiv în buna desfăşurare a jocurilor. Va continua testarea anuală a acestora, iar numărul delegărilor va depinde în mai mare măsură de rezultatele obţinute la aceste testări şi de personalitatea şi prestaţia lor la jocuri.

9.      Cu ajutorul preşedintelui Comisiei tehnice vom continua organizarea unor schimburi de experienţă între antrenorii şi instructorii de fotbal din judeţ şi din alte judeţe. Contăm pe sprijinul noilor antrenori licenţiaţi care să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii procesului de selecţie şi de pregătire.

Vom organiza din doi în doi ani cursuri şi examene pentru funcţia de instructor de fotbal cu Licenţa C şi vom sprijini aceşti instructori precum şi pe foştii jucători de performanţă să urmeze cursurile Şcolii naţionale de antrenori.

10.  Noul Comitet Executiv care va fi ales în februarie 2014 va trebui să numească  componenţa diferitelor comisii de lucru, iar acestea primind o autonomie mult mai mare va trebui să le ducă la bun sfârşit sarcinile primite din partea Comitetului Executiv. Aceste comisii vor trebui periodic să se întâlnească cu conducerea echipelor, pentru a discuta despre noutăţile apărute în problemele de management sportiv, să ia măsuri pentru educarea spectatorilor în vederea comportării civilizate la jocurile de fotbal etc. Conform noului Statut trebuie alcătuite 10 astfel de comisii şi anume:

-          comisia tehnică,

-          de copii şi juniori;

-          de fotbal în sală;

-          juridică;

-          medicală;

-          de statistică;

-          pentru fair-play şi combaterea discriminării;

-          antidoping;

-          pentru securitate şi siguranţă în stadioane şi pentru licenţierea stadioanelor;

-          comisia de competiţii.

-          Comisia Judeţeană a Arbitrilor este comisie autonomă. Este organizată şi funcţionează ca organism de specialitate autonomă din punct de vedere organizatoric, tehnic, economic şi administrativ, potrivit regulamentelor proprii, elaborate în conformitate cu prevederile Statutului şi Regulamentelor FRF/AJF şi aprobate de Comitetul Executiv.

Organele jurisdicţionale AJF Harghita vor fi:

a) Comisia de Disciplină;

b) Comisia pentru Statutul Jucătorului;

c) Comisia de Apel;

d) Comisia de Recurs

Aşteptăm în următoarea perioadă propuneri pentru membrii acestor comisii, care să fie oameni pricepuţi şi devotaţi fotbalului la care interesul personal material să nu fie primordial. Totodată membrii biroului executiv vor prezenta anual în faţa Adunării generale un raport scris despre activitatea desfăşurată.

11.  La nivelul sprijinirii echipelor din punct de vedere material vom continua acordarea de premii în limita posibilităţilor financiare proprii şi prin diferite proiecte mai ales de la FRF, Consiliul Judeţean Harghita şi DSJ Harghita, în echipamente, mingi, cupe şi diplome echipelor câştigătoare ale diferitelor competiţii şi periodic şi celorlalte echipe. Vom sprijini echipele nou promovate în Liga a IV-a, echipelor de fotbal feminin şi de futsal prin reduceri şi scutiri de taxe. Vom milita pentru punerea în ordine a bazelor sportive, a terenurilor, a sălilor în aşa fel încât competiţiile să se desfăşoare în condiţii din ce în ce mai bune.

Vom continua lărgirea bazei de date informatizate ale asociaţiei, precum şi accesarea tuturor datelor legate de activitatea fotbalistică din judeţ prin situl propriu al  asociaţiei. Aspectul şi înzestrarea nouă a sediului nostru ne permite să desfăşurăm o activitate de un înalt nivel. Vrem să continuăm înzestrarea AJF şi cu alte aparate moderne care să ne ajute la pregătirea teoretică a arbitrilor, observatorilor, antrenorilor etc. Angajarea unui informatician va deveni imperios necesară.

Promit, că voi ţine seama de propunerile dumneavoastră pe care le veţi exprima în cadrul acestei adunări generale, sau mai târziu, telefonul şi uşa biroului meu vor fi deschise în permanenţă pentru cei care doresc să se informeze şi să lucreze în domeniul fotbalului.

În acest sens propun să mă pun în slujba familiei fotbalului din judeţ, să organizez şi să conduc fotbalul judeţean în acord cu interesele sale de ansamblu, pe baza principiilor de concurenţă, integritate şi fair-play. Să facem în aşa fel să obţinem succese în fotbalul de performanţă şi să protejăm viitorul jocului prin asigurarea accesului liber al cât mai multor copii şi tineri în fotbalul de bază.

Am început împreună acum 14 ani un drum captivant, am întâlnit cu toţii obstacole, dificultăţi şi probleme cărora le-am găsit rezolvarea de cele mai multe ori, am demonstrat împreună că ştim să gestionăm corect problemele fotbalului judeţean. Vin în acest sens şi aprecierile pozitive primite de la FRF şi DJST. Avem şansa de a continua pe temelia solidă pe care am construit-o împreună. Vă chem să-mi fiţi alături de mine şi de Comitetul Executiv care va fi ales şi sunt convins că vom reuşi împreună şi mai mult. Vreau să fiu un preşedinte pentru toţi, deschis tuturor problemelor apărute, cu uşa deschisă pentru toată lumea care vrea binele fotbalului harghitean.

 

 

 

                        22.01.2014                             Candidat la preşedenţia AJF Harghita,

                                                                                              Tamás Zoltán

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP