Istoricul AJF Teleorman

Istoricul AJF Teleorman

Dupa evenimentele din decembrie `89, apar primele forme de organizare democratica. Prin Hotararea de Guvern nr. 994 / 3 septembrie 1990, cu privire la organizarea si functionarea Ministerului Tineretului si Sportului, apare bineinteles si reglementarea activitatii ramurilor sportive.  Asa se face ca ministerul nou infiintat emite Ordinul 506 / 13 martie 1991, prin care se aproba infiintarea Asociatiilor Judetene de Fotbal, ca structuri asociative de drept privat, apolitice, neguvernamentale. 

La data de 4 mai 1991, are loc Adunarea Generala de infiintare a Asociatiei Judetene de Fotbal Teleorman, la care participa 77 de asociatii sportive dintr-un total de 110 existente in evidenta CJEFS (Consiliul Judetean de Educatie Fizica si Sport).  Se cuvine facuta precizarea ca asociatiile sportive nu aveau o forma de organizare structurata legal.  Se alege primul Birou Executiv, format dintr-un numar de 15 persoane, figuri cunoscute in lumea fotbalului judetean. 

Primul presedinte de AJF-ului este ales in persoana profesorului Gabriel Lungu, metodist la CJEFS, fost fotbalist de divizia "B" la Relonul Savinesti si Stiinta Bacau, precum si la Comertul Alexandria in dicizia "C".  Cei trei vicepresedinti sunt, Ion Arghirescu (fost apreciat portar), Florin Toader (arbitru lot "C" ) si Ilie Radu (fost fotbalist ani in sir la Rulmentul Alexandria, antrenor la CSS).  Pentru functiile de secretar si respectiv trezorier sunt alesi Florea Rizea si Virgil Jitea. Grupul masiv al membrilor cuprinde pe, Florea Scoicaru (fost apreciat arbitru de diviziile "C" si "B"), Iulian Badea (Marchi), Florian Bimbasa (un fel de "Jean Padureanu" al teleormanului), profesorii Florin Dumitru si Constantin (Titi) Filip, dom` colonel Alexandru (Sandu) Grasu, Gheorghe Prorocu, Cornel Stuparu (viitor arbitru de lot "C") si nu in ultimul rand cunoscutul portar al Chimiei Turnu Magurele si Petrolului Videle, Dumitru (Mitica) Barla. 

Din pacate referitor la aceasta perioada nu se pot face prea multe comentarii sau analize, intrucat lipsesc datele statistice. Nu exista in arhiva asociatiei judetene documente, care sa ateste in vreun fel sau altul activitatea propriu zisa a structurii de conducere, sau a comisisilor lucrative. Lipsesc pana cand si elementarele rapoarte de arbitraj !  

Urmeaza o alta etapa in viata fotbalului teleormanean, o etapa ce s-a dorit cotitura spre performanta, spre o activitatea bine structurata si organizata.  La 24 iunie 1995, are loc Adunarea Generala de alegeri la care sunt prezente un numar de 42 de asociatii/cluburi sportive dintr-un total de 62.   Este aleasa o aproape cu totul alta conducere. Se renunta la un Birou Executiv stufos si dintr-un numar de 15 membrii raman doar 9.  Presedintele nou ales este Stan Prodan, fost fotbalist la diziziile "C" si "B" (Rulmentul Alexandria, Delta Tulcea, Metalurgistul Cugir etc) si arbitru la diviziile "C", "B" si mai apoi din 1996 la "A". Raman in structura 3 vicepresedinti, Florea Scoicaru, Petre Gigilice si Petre Smarcea (ambii fosti arbitri in campionatul judetean).  Pentru functiile de secretar general si respectiv trezorier sunt desemnati Teodor Ciobanu (fost arbitru judetean) si Ion Popa (fost contabil sef si mai apoi presedinte la UJECOOP).  Ca membrii ai Biroului Executiv sunt validati Gabriel Lungu, Florin Dumitru si Ioan Ionescu (fost arbitru lot "C"). Se restructureaza intreaga activitate fotbalistica judeteana, pornind de la organizarea campionatului judetean, dupa formula Divizia "D" cu 16 echipe, doua serii de categoria Onoare cu 12 echipe iar categoria Promotie in serii de cate minim 10 echipe impartite pe zone geografice.

Sunt organizate o serie de turnee zonale de juniori republicani, chiar si un turneu final, cel al Cupei Sperantelor "Gheorghe Ola" in 1998 castigata de catre CS Olimpia Piatra Neamt. Apar si primele forme de recompense pentru cele mai merituoase echipe, astfel ca la sfarsitul fiecarui campionat sunt premiate cu echipamente si materiale sportive echipele laureate.

In 1997 apare pentru prima data in fotbalul judetean si notiunea de sponsor al campionatului judetean. Banca de Credit Cooperatist "Bankcoop", director Daniel Glavan fiind pe durata a doua editii de campionat alaturi de fotbalul teleormanean.

Urmeaza alegerile din 1999, castigate aproape de aceeasi formula de conducere in frunte cu Stan Prodan. Mandatul este unul scurt pentru ca in anul 2000 se elaboreaza pentru prima data Legea 69/2000 - Legea educatie fizice si sportului, iar formele asociative vor avea ca indrumar Ordonanta 26/2000, care vizeaza asociatiile si fundatiile inlocuind astfel fosta "Lege Marzescu" 21/1923. In acest context si asociatiile judeteane trec la reorganizare astfel ca toate structurile sportive sunt obligate sa se afilize la AJF, pe baza Certificatului de Identitate Sportiva, document care atesta trecerea la acest mod de organizare.

Adunarea Generala din 3 decembrie 2001, aduce o noua restructurare ca numar a componentei Biroului Executiv de la 9 la 7. Stan Prodan, castiga alegerile neavand contracandidat. Gabriel Lungu si Ion Stefan vicepresedinti, Florin Dumitru si Ilie Balan membrii, Teodor Ciobanu secretar general si Ion Popa trezorier. O formula fara densitate dar mult mai lucrativa.

Asociatia judeteana continua seria organizarii a numeroase turnee atat de seniori (futsal) cat si de juniori. In anul 2002 are loc prima si dealtfel singura finala "Cupa Liceelor Mc`Donald`s", de nivel republican cu participarea a 12 dintre cele mai bune licee din tara. Judetul Teleorman a fost reprezentat de Liceul "Anghel Salygni" din Rosiori de Vede. Costurile turneului final care s-au ridicat la aproape 500 milioane lei vechi, au fost suportate de catre Consiliul Judetean Teleorman, la initiativa presedintelui Liviu Nicolae Dragnea. La marea finala au fost prezente personalitati de marca ale fotbalului romanesc in frunte cu Gheorghe Hagi, Mircea Sandu, Victor Becali. Au castigat elevii de la Liceul Pandurii Tirgu Jiu dar toate echipele au fost premiate intr-o gala memorabila transmisa de catre postul de televiziune "Antena 1".

In editia 2003-2004 AJF organizeaza tot cu sprijinul Cosiliului Judetean Teleorman, primul Campionat Judetean de Fotbal al Liceelor.

Din anul 2002 Consililu Judetean Teleorman devine partenerul AJF si al DTSJ in organizarea traditionalei competitiii judetene de vara  "Cupa Teleormanul".

Alegerile din 2005 aduc mici modificari, fata de formula din 2001. Dan Nitu ocupa un post de vicepresedinte, Adrian Chirita este noul secretar general. A urmat poate cea mai frumoasa perioada, in care fotbalul judetean cunoaste progrese evidente. Se naste un nou parteneriat prin aducerea marelui concern german KNAUF ca sponsor al campionatului judetean. Langa el si firma Sabatinii Impex din Alexandria condusa de marele iubitor de fotbal Mihai Vatau. Multituninea de festivitati dar mai ales de materiale sportive (echipamente) schimba fata fotbalului. Se trece la modernizarea bazelor sportive astfel ca 95 % dintre echipe inscrise in campionatul judetean 2008-2009 aveau gard imprejmuitor,plus dotarile necesare.  Au rasarit adevarate bijuterii locale la Vitanesti, Beuca, Saelele, Lita, Slobozia Mindra, Olteni, Buzescu, Purani, Storobaneasa, Trivalea-Mosteni, Virtoape, etc.

Tot din 2005 conducerea AJF organizeaza la sfarsitul fiecarui an competitional "Festivalul Fotbalului Teleormanean", o adevarata sarbatoare la care sunt premiate echipe, foste glorii ale fotbalului judetean, personalitati politice si nu numai. Ani dea randul s-au alocat sume importante pentru ca cei mai merituosi sa fie raspaltiti cum se cuvine. Numai in anul 2009 au fost premii de 250 milioane lei vechi. "Cupa Teleormanul" devine din ce in ce mai atractiva pentru premiile oferite cu atata generozitate de catre Consiliul Judetean, care au depasit granita sutelor de milioane.

Cu ocazia alegerilor AJF din 27 iulie 2009, echipele au dat un vot total formulei cu Stan Prodan la timona, pentru continuitate, pentru progres, pentru performanta.

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP