Motivare hotarare Comisie de Competitii

09 Decembrie 2017, la ora 09:46 / Publicat în Comunicate AJF de Raul Ghiciulescu / 554 vizualizări

Motivare hotarare Comisie de Competitii

Avand in vedere ca au aparut pe internet anumite articole care prezinta decizia Comisiei de Competitii din cadrul AJF Timis ca una pripita, fara fundament regulamentar, reproducem mai jos motivarea deciziei acestei comisii in ceea ce priveste jocul dintre CSM Lugoj 2 si ASO Deta.

 

            Avand in vedere solicitarea clubului CSM Lugoj trimisa la sediul AJF Timis in data de 24 noiembrie 2017, adresata Comisiei de Competitii din cadrul AJF Timis, ca jocul din Liga a IV-a, etapa 17, dintre echipele CSM Lugoj – ASO Deta, programat in data de 25 noiembrie 2017, ora 11:00, pe terenul Municipal din Lugoj sa se dispute intr-o data ulterioara, Comsia de competitii din cadrul AJF Timis s-a intrunit de urgenta pentru a analiza aceasta solicitare si a lua o decizie in privinta jocului care era progamat a doua zi. Urmare a acestei solicitari si a documentelor depuse de clubul CSM Lugoj in aceasta speta, Comisia de Competitii a hotarat in unanimitate, prin Hotararea nr 118/24.11.2017 “Reprogramarea jocului dintre echipele CSM Lugoj 2 si ASO Deta din Liga a IV-a, din etapa a 17-a, pentru o data care va fi anuntata ulterior, in cazul in care echipa CSM Lugoj 2 va atasa dovada internarii jucatorilor la spital pana luni, 27.11.2017, ora 14:00. In caz contrar, jocul nu se va mai reprograma si se va omologa cu rezultatul de 3-0 in favoarea echipei ASO Deta.”, cu urmatoarea motivare:

            Analizand prevederile regulamentare aplicabile acestei spete, stipulate in Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF), Comisia de competitii a retinut urmatoarele aspecte:

1)      art. 12, alin 1, “forurile organizatoare au dreptul de a schimba, în caz de forţă majoră, stadionul, ziua, ora de începere sau localitatea de disputare a jocului”.

2)      art. 12, alin 4, “jocurile a căror dată a fost schimbată vor fi reprogramate şi trebuie să aibă loc în cel mult 20 zile de la data programării iniţiale, dar nu mai târziu de sfârşitul turului sau returului competiţiei respective, după caz, sau pot fi devansate în urma acordului intervenit între cele două echipe.

3)      art 12, alin 5, “Clubul organizator nu poate schimba ora, ziua, terenul sau localitatea de disputare a jocurilor stabilite de forul organizator, fără aprobarea acestuia, sub sancţiunea pierderii jocurilor respective.

Luand pe rand fiecare din cele 3 puncte de mai sus, retinem urmatoarele aspecte:

1)      Jocul putea fi reprogramat la o data ulterioara doar in caz de FORTA MAJORA.

2)      Jocul a facut parte din etapa a 17-a a campionatului Ligii a IV-a, ultima etapa a turului acestui campionat, deci ne incadram la art. 12, alin 4, care stipuleaza faptul ca jocul nu mai poate fi reprogramat.

3)      Clubul CSM Lugoj risca sanctiunea pierderii jocului in cazul in care nu demonstreaza ca solicitarea din 24.11.2017 de a schimba data programarii initiale a jocului este de buna credinta si nu poate dovedi forta majora a evenimentului.

 

ROAF nu prevede o definitie a fortei majore, acest aspect fiind lasat la latitudinea forurilor organizatoare. Cu toate acestea, forurile organizatoare nu se pot folosi de acest articol pentru a considera ca forta majora orice eveniment neprevazut invocat de un club sau altul. Acest lucru ar fi un precedent periculos care ar pune in pericol buna desfasurare a competitiei. Desi nu este prevazuta in ROAF o definitie a fortei majore, aceasta definitie o putem gasi in Noul Cod Civil, astfel:

-          Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.

-          Evenimentele de forţă majoră sunt, de cele mai multe ori, fenomene naturale extraordinare, străine de activitatea şi voinţa omului, cum sunt: cutremurele grave, inundaţiile catastrofale, alunecările de teren, trăsnetele, tornadele etc. De asemenea, sunt cazuri de forţă majoră şi unele evenimente sociale extraordinare, provocate de oameni, cum ar fi războaiele, revoluţiile, grevele.

Nu este prevazuta niciunde situatia medicala invocata de clubul CSM Lugoj ca fiind o forta majora, astfel incat jocul sa poata fi reprogramat, conform art 12, alin 1 din ROAF.

Clubul CSM Lugoj invoca o problema medicala survenita la 9 dintre jucatorii din lotul echipei, solicitand reprogramarea jocului desi clubul are jucatori legitimati, activi, cu viza anuala pe anul 2017 care i-ar fi putut inlocui pe cei noua jucatori bolnavi.

Cu toate acestea, aratand buna credinta, intelegere fata de un eventual eveniment neplacut in randul jucatorilor din lotul echipei CSM Lugoj si dorinta ca toate jocurile programate sa se dispute pe teren, Comisia de competitii a decis includerea in definitia fortei majore si a unui eveniment medical GRAV, probat cu documente eliberate de medici specialisti, eveniment care sa presupuna internarea in spital, investigatii amanuntite si tratament corespunzator, la majoritatea jucatorilor din lotul echipei.

S-a dat astfel sansa clubului CSM Lugoj (inca o data, incluzand spitalizarea majoritatii jucatorilor echipei pentru un eveniment medical GRAV in DEFINITIA FORTEI MAJORE, tocmai pentru a veni in sprijinul clubului) sa probeze GRAVITATEA situatiei pana luni, 27.11.2017, ora 14:00, cu documente medicale care sa ateste aceasta gravitate. Din pacate, din documentele depuse pana in 27.11.2017, ora 14:00, nu a reiesit gravitatea situatiei medicale, ba dimpotriva, conform documentelor medicale depuse reiese faptul ca situatiile respective nu reprezinta urgente medicale.

Mai mult, scrisoarea dnei dr Ocnariu Monica Georgeta, desi poarta semnatura si parafa ei si a spitalului Municipal Lugoj si a departamentului de primire urgente nu are numar de inregistrare la spitalul Municipal Lugoj si nu exista, astfel, o dovada individuala a urgentei medicale pentru fiecare din cei noua jucatori.

De asemenea, in cazul aparitiei unor astfel de evenimente neplacute (toxiinfectii alimentare), clubul in cauza are obligatia sa anunte de urgenta Directia de Sanatate Publica care sa investigheze cazul, stabilind cauza si luand masurile necesare impotriva persoanelor vinovate de producerea acestor imbolnaviri, altfel existand riscul ca alte persoane sa se imbolnaveasca sau mai rau, aparitia unei epidemii.

Decizia Comisiei de competitii este una justa, care sprijina competitia, fair-play-ul, respectul fata de competitie, adversar si organizatori, retezand sansa aparitiei unui precedent periculos pentru competitiile noastre.

 

 

 

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP