COLABORARE- Discuţiile de dinaintea jocului
Arbitrii vor cere arbitrilor asistenţi să îşi îndeplinească sarcinile în concordanţă cu următoarele instrucţiuni,bazate pe prevederile Legii 6.
Înainte de joc
Arbitrul va stabili partea de teren pe care o va avea sub supraveghere fiecare arbitru asistent.
Echipamentul jucătorilor va fi verificat de arbitrii asistenţi înainte de a intra pe terenul de joc.
Plasele porţilor trebuie verificate de arbitrii asistenţi înainte de a intra pe terenul de joc,reverificate înainte de lovitura de începere şi imediat înaintea începerii celei de a doua reprize.
În timpul jocului
Este important ca arbitrii asistenţi să ajute arbitrul tot timpul şi să nu se amestece nejustificat. Priorităţile arbitrilor asistenţi includ judecarea situaţiilor de ofsaid, determinarea dacă mingea este în sau afară din joc, să ajute arbitrul în toate celelalte situaţii când informaţiile lor pot să imbunătăţească luarea deciziilor şi controlul jocului. Contactul vizual între arbitru şi arbitrii asistenţi este esenţial.
Tehnica fanionului Arbitrul asistent trebuie să ţină fanionul în mâna cea mai apropiată de terenul de joc astfel încât să fie vizibil pentru arbitru tot timpul. Când asistentul este cu faţa la terenul de joc, fanionul ar trebui ţinut în mâna cea mai apropiată de locul unde se află arbitrul.
Arbitrul asistent trebuie să ridice fanionul cu aceeaşi mână care va fi folosită pentru semnalul următor, dacă este necesar să mute fanionul dintr-o mână în cealaltă, o va face în făţî sub nivelul centurii.
Ofsaidul Pentru o judecare corectă a ofsaidului, un arbitru asistent ar trebui să nu ridice fanionul înainte de a lua în considerare următoarele criterii, aşa-numita tehnică “aşteaptă şi vezi”:
Mişcarea mingii (direcţie, distanţă, orice deviere etc.);
Dacă jucătorul în cauză ia parte activă la joc astfel: intervenind în joc, influenţând un adversar sau obţinând un avantaj.
Este mai bine ca arbitrul asistent să ia o decizie uşor întârziată şi corectă, decât una promptă şi eronată.
Îndată ce a decis că un jucător trebuie sancţionat pentru ofsaid, arbitrul asistent va indica aceasta folosind semnalele arătate în “Interpretarea Legilor jocului şi instrucţiuni pentru arbitri ”. Fanionul ar trebui ţinut în mâna dreaptă.
Dacă un semnal cu fanionul făcut de arbitrul asistent nu este văzut imediat de arbitru, asistentul trebuie să continue să semnalizeze până când semnalul a fost preluat de către arbitru sau mingea se află clar sub controlul echipei în apărare.
Pentru decizii foarte dificile, atunci când arbitrul asistent decide că nu este o situaţie de ofsaid, un semnal discret cu mâna poate oferi un ajutor important arbitrului, la stabilirea contactului vizual.
Mingea în afara terenului de joc Ori de câte ori mingea iese în afara terenului de joc, arbitrul asistent trebuie să indice clar reluarea corectă a jocului.
În situaţii clare de aruncare de la margine, asistentul poate indica imediat direcţia (de-a lungul întregii linii de margine). Însă, dacă are dubii în privinţa direcţiei, asistentul trebuie pur şi simplu să ridice fanionul, să stabilească un contact vizual cu arbitrul şi să urmeze semnalul acestuia.
La decizii foarte dificile când mingea rămâne în joc, un semn discret cu mâna poate constitui un ajutor
important pentru arbitru.
Când un arbitru asistent semnalizează ieşirea mingii în afara terenului de joc, chiar dacă jucătorii continuă să joace mingea, el trebuie să menţină semnalul pâna când acesta este observat de arbitru.
Când mingea intră în poartă Când un gol a fost înscris şi nu este nicio îndoială referitoare la această decizie, arbitrul şi arbitrul asistent trebuie să stabilească contact vizual, iar arbitrul asistent să se deplaseze rapid 25-30 m de-a lungul liniei de margine către linia mediană, fără să ridice fanionul.
Dacă un gol a fost înscris, dar mingea pare a fi încă în joc, arbitrul asistent trebuie să ridice fanionul (fără a-l flutura) şi apoi să continue procedura normală de la înscrierea unui gol, deplsându-se rapid 25-30 m de-a lungul liniei de margine către linia mediană.
În situaţia în care mingea nu a depăşit în întregime linia de poartă, iar jocul continuă datorită faptului că un gol nu a fost înscris, arbitrul trebuie să stabilească un contact vizual cu arbitrul asistent, iar dacă este necesar acesta poate face un semn discret cu mâna.
Lovitura de pedeapsă La lovitura de pedeapsă, dacă portarul părăseşte linia porţii înainte ca mingea să fie lovită şi dacă golul nu a fost înscris, arbitrul asistent trebuie să ridice steagul.
Abateri Arbitrul asistent trebuie să semnalizeze prin ridicarea fanionului pentru a-l atenţiona pe arbitru că a constatat comiterea unei greşeli (sau o situaţie de comportament nesportiv sau de violenţă) atunci când este mai bine poziţionat decât arbitrul iar acesta nu a acţionat în mod clar cu privire la respectiva greşeală. Arbitrul asistent trebuie să acţioneze în acest mod în toate cazurile de greşeli, inclusiv cele comise în suprafaţa de pedeapsă. Când fanionul este ridicat pentru a se semnaliza greşeli prevăzute în Legea 12, acesta trebuie desfăşurat şi fluturat pentru a se face deosebire de semnalul pentru ofsaid.
Dacă un semnal cu fanionul, făcut pentru orice greşeală, nu este observat imediat de arbitru, arbitrul asistent trebuie să semnalizeze până când semnalul este preluat de către arbitru sau pâna când se constată un avantaj clar în favoarea echipei împotriva căreia s-a comis greşeala.
Abateri la limita suprafeţei de pedeapsă Atunci când un arbitru solicită detalii de la un asistent cu privire la locaţia exactă a unei greşeli la limita suprafeţei de pedeapsă, arbitrul asistent trebuie să acţioneze astfel:
- Dacă greşeala a avut loc în interiorul suprafeţei de pedeapsă, asistentul se deplasează vizibil de-a lungul liniei de margine către steagul de colţ;
- Dacă greşeala este în afara suprafeţei de pedeapsă, asistentul ramâne nemişcat, după ce s-a deplasat pentru a se situa pe aceeaşi linie cu limita suprafeţei de pedeapsă.
Poziţionarea la loviturile libere din apropierea suprafeţei de pedeapsăLa loviturile libere din apropierea suprafeţei de pedeapsă, asistentul trebuie să se aşeze pe aceeaşi linie cu penultimul apărător (putând observa ofsaidul), dar să-şi menţină atenţia şi asupra porţii.
Poziţionarea după ofsaid După acordarea unei lovituri libere indirecte pentru un ofsaid, asistentul trebuie să se poziţioneze, pe cât posibil, pe aceeaşi linie cu locul unde trebuie aşezată mingea pentru a reîncepe jocul.
Poziţionare la lovitura de la poartă şi degajarea mingii Pentru loviturile de la poartă şi în situaţiile în care portarul se află în posesia mingii în interiorul propriei suprafeţe de pedeapsă, asistentul va verifica periodic dacă mingea este corect poziţionată sau dacă portarul nu depăşeşte linia suprafeţei de pedeapsă înainte de a da drumul mingii din mâini. Acest lucru trebuie făcut în situaţiile adecvate (atunci când penultimul apărător se află aproape de suprafaţa de pedeapsă). Controlul ulterior al ofsaidului rămâne principala sa preocupare.
Poziţionarea la lovitura de la colţ La loviturile de la colţ, se recomandă ca asistentul să ocupe o poziţie în spatele steagului, în prelungirea liniei porţii.
Poziţionarea la lovitura de pedeapsă La lovitura de pedeapsă acordată în timpul normal al jocului, asistentul trebuie să se poziţioneze la intersecţia liniei de poartă cu linia suprafeţei de pedeapsă.
Poziţionarea la o lovitură de departajare, unul dintre asistenţi trebuie să se plaseze la intersecţia liniei de poartă cu linia suprafeţei de poartă. În situaţia în care mingea a depăşit în mod clar linia de poartă, arbitrul asistent trebuie să stabilească contact vizual cu arbitrul, nefăcând alte semne suplimentare. În situaţia în care un gol este înscris, dar nu este clar că mingea a depăşit în întregime linia porţii, arbitrul asistent trebuie să ridice steagul pentru a atrage atenţia arbitrului,iar apoi confirmă golul.
Celălalt arbitru asistent trebuie să fie poziţionat în interiorul cercului median pentru a controla jucătorii rămaşi ai ambelor echipe.
Decizie evident eronată a arbitrului Atunci când un arbitru asistent este conştient că arbitrul a comis o greşeală flagrantă (ex.: două cartonaşe galbene aceluiaşi jucător fără a-l elimina, cartonaş galben sau roşu acordat altui jucător decât cel în cauză) trebuie să intervină imediat (utilizând steagul, semnalul sonor electronic sau chiar intrând pe terenul de joc). Celălalt asistent trebuie de asemenea să colaboreze dacă este cazul. Este esenţial să nu se greşească în îndeplinirea acestor responsabilităţi, iar brigăzii de arbitri îi este solicitat să identifice clar jucătorii vinovaţi şi să noteze cele întâmplate.
Înlocuirea jucătorilor Când au loc înlocuiri,acestea trebuie supravegheate de cel de al patrulea oficial – acolo unde acesta este desemnat – în colaborare cu arbitrul. Arbitrul asistent va indica prin semnalul aprobat.
Asistentul nu trebuie să se deplaseze către linia de centru a terenului.
Controlul distanţei de 9,15 m Când un arbitru decide să apeleze la ajutorul asistentului pentru respectarea distanţei de 9,15m impusă la executarea loviturilor libere, este recomandat ca asistentul să nu măsoare fizic distanţa, dar mai degrabă s-o evalueze în raport cu poziţia mingii. Această implicare ca o excepţie a asistentului se recomandă doar atunci când loviturile libere sunt executate foarte aproape de linia de margine.
Responsabilitatea aruncărilor de la margine Responsabilitatea de bază în asigurarea corectitudinii aruncărilor de la margine este împărţită de arbitru şi de asistent, în mod normal arbitrul urmărind acţiunea corectă de aruncare cu mâinile şi asistentul constatând concordanţa cu Legile Jocului în ce priveşte poziţia picioarelor (pe linie sau în spatele liniei şi atingând pământul). Oricum ambii arbitri au o responsabilitate de ansamblu dacă din poziţia lor identifică o aruncare greşită.
multumim domnului Daniel Munteanu pentru acest material. www.danimunte.ro