Fotbalul buzoian, in fata unei noi provocari

28 Septembrie 2016, la ora 08:31 / Publicat în Comunicate AJF de Cristian Lupu / 299 vizualizări

Fotbalul buzoian, in fata unei noi provocari

material aparut in ziarul ARENA BUZOIANA

 

Cu rele, cu bune, fotbalul autohton a luat-o de aproape o lună de la capăt, odată cu programarea primei etape a Ligii 4. Aici unde nu putem să nu observăm absenţa echipelor AS COM Săgeata şi mai ales a muntenilor de la Carpaţi Nehoiu. Au existat şi tentative de înfiinţare a câtorva echipe, neconcretizate însă, la polul opus aflâdu-se altele care au avut curajul şi condiţiile de a se înscrie în noua ediţie de campionat.

Comisia Judeţeană a Arbitrilor Buzău şi-a început activitatea încă din vară prin organizarea cursurilor pentru arbitri şi observatori, dar şi a testărilor care au arătat nivelul la care se află aceştia.

Pentru a afla mai multe despre fotbalul judeţean l-am „convocat” la un mini-interviu pe conducătorul acestuia, Adrian Petre, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău.

 

Rep.: Vară fierbinte în fotbalul buzoian. Petrolul Berca a promovat din punct de vedere sportiv, s-a înscris în Liga a III-a, însă a renunţat în cele din urmă din motive financiare. Două echipe cu tradiţie, AS COM Săgeata şi mai ales Carpaţi Nehoiu s-au retras din toate ligile. Cum comentaţi aceste evenimente? 

Adrian Petre: Din păcate aşa este. Petrolul Berca, după ce a demonstrat că este cea mai bună echipă din judeţ, a  reuşit pe plan sportiv promovarea în Liga 3, dar  problemele financiare au făcut  să renunţe la participare în acest eşalon.

Tocmai de aceea consider că formatul Ligii 3 trebuie regândit. În acest sens, am înaintat Federaţiei Române de Fotbal un proiect care să aibă la bază organizarea în principal pe criteriul financiar. Astfel, consider că Liga 3 trebuie să cuprindă 10 serii a 16 echipe, cu câte 4 formaţii din fiecare judeţ, pe regiuni. Exemplu, la noi o serie cu câte patru reprezentante din Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila, cu jocuri sâmbăta după-amiaza, distanţe mici, cheltuieli reduse.

Numai aşa or să apară echipe dornice să facă pasul spre ligile superioare şi numai aşa, atât fotbalul cât şi aritrajul or să crească atât numeric cât şi valoric .

 Cu privire la cele două echipe retrase din Liga 4, nu pot să am decât regrete şi frustrări, pentru că în ambele cazuri nu cred că este decât rea voinţă şi lipsă de implicare. La Nehoiu, o echipă cu tradiţie în fotbalul buzoian, cu o bază sportivă pot spune de nivelul Ligii 2, s-a luat această decizie din motive financiare şi pentru că încă nu este gata stadionul. La Săgeata, nu putem vorbi de motive financiare pentru că autorităţile locale (Primăria) doreau să se implice cu achitarea transportului, baremurilor de arbitraj şi a taxelor către AJF, dar responsabilul clubului nu a putut asigura plata jucătorilor. Cred că se putea găsi o soluţie cu jucători  tineri din comună, chiar dacă în primul an nu aveau prea multe victorii. Aceşti copii creşteau şi în anii viitori sigur veneau şi victoriile. Eu dau tuturor modelul Olimpia Râmnicu Sărat care cu jucători tineri, din municipiu, face performanţă şi reprezintă cu succes judeţul pe plan naţional. 

Rep.: La polul opus, în peisajul fotbalistic autohton au apărut câteva echipe noi...

 

Adrian Petre: Da. Avem şi echipe noi dar şi alte echipe din ligile 5 şi 6 care s-au retras sau nu s-au mai însris din cauză că nu s-au găsit oameni care să se ocupe de acestea. Este vorba de Lopătari, Cilibia, Năeni. Dacă vorbim de echipe noi, Voinţa Vintilă Vodă, Progresul Movila Banului, Victoria Padina, Viitorul 2016 Vâlcelele  şi FC Buzău, să salutăm prezenţa acestora în fotbalul buzoian.

Rep.: Ce aşteptări aveţi de la noul sezon competiţional?

 

Adrian Petre: În primul rând ne aşteptăm la creşterea valorică a fotbalului buzoian şi mai ales a sectorului de copii şi juniori.

Avem 11 competiţii de copii şi juniori, taxele sunt gratuite şi aici mă refer la cele de încriere, legitimare, arbitraj şi barem de observare, pentru că, din acest sezon la toate meciurile vor fi delegaţi şi observatori. Echipele vor fi taxate drastic doar pentru actele de indisciplină şi dacă sunt prinşi că au jucători pe fals. Nu pentru cartonaşele galbene primite sau cele roşii din două galbene sau din poziţie de ultim apărător.

Aplecarea noastră către sectorul de copii şi juniori este foarte mare pentru că numai aşa putem scăpa de criza de jucători seniori pe care o avem în acest moment. Dacă vechea conducere se preocupa de acest aspect acum zece ani nu ne regăseam în această criză. Vedeţi şi dumneavoastră că se joacă pe fals, mulţi dintre jucătorii de Liga a IV-a evoluează duminica pentru formaţii din ultimul eşalon.

Mai mult au fost câteva primării din judeţ, cum ar fi Năeni, Ulmeni, Cernăteşti, Pârscov, Pănătău sau Săgeata, care şi-au dorit să îşi înscrie echipe în campionatele noastre, dar nu au găsit jucători şi pe cineva care să se ocupe efectiv de aceste lucruri.

Rep.: S-a schimbat ceva în ceea ce priveşte infrastructura?

 

Adrian Petre: Da. Putem spune asta cu certitudine. Sunt câteva baze sportive care se ridică la standardele dorite de noi şi chiar mai bine. Încet, încet, atât autorităţile locale ale comunelor care sprijină echipe de fotbal, cât şi a finanţatorilor privaţi, au înţeles că suntem în 2016 şi acest aspect trebuie să aducă mai mult confort în organizarea meciurilor. Procesul de modernizare al infrastructurii continuă şi sunt convins că în cel mai scurt timp lucrurile se vor aşeza pe făgaşul normal.

Rep.: În ceea ce priveşte activitatea CJA, ce ne puteţi spune şi ce aşteptări aveţi de la „fluieraşii” şi observatorii buzoieni?

 

Adrian Petre: Ca în fiecare sezon activitatea Comisiei Judeţene de Arbitri este cea mai importantă din cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău. Pentru prima dată a fost organizat un curs de dobândire a calităţii de observator, prin care aceştia, timp de o lună şi-au însuşit cunoştinţe despre tot ceea ce trebuie să facă un observator. Din punctul meu de vedere observatorul este persoana cea mai importantă în desfăşurarea unui joc de fotbal. Şi aici mă refer la faptul că acesta trebuie să se implice total, atât în organizarea partidei, colaborarea cu delegaţii echipelor, cu jucătorii şi antrenorii, îndeplinirea regulamentară a condiţiilor de joc cât şi în activitatea arbitrilor.

Ne putem mândri la acest capitol cu faptul că în acest seton avem cel mai mare număr de observatori federali, patru de joc şi cinci de arbitri. Marian Dorobanţu, preşedintele CJA Buzău, la Liga I, subsemnatul, Gabriel Ibiş şi Victor Stănişteanu la Liga a II-a, Gheorghe Mihalache, Romeo Lungu, Gigi Diaconu, Daniel Ţiclea şi Mircea Constantin la Liga a III-a.

În ceea ce priveşte arbitrii precizez că avem două loturi, unul de categoria pentru Liga 4 şi celălalt pentru Ligile 5 şi 6. O parte dintre cei care fac parte din primul lot se regăsesc în lotul de tinere talente cu care Comisia Centrală a Arbitrilor s-a implicat printr-o serie de programe de promovare.

Un lucru bun este şi cel al numărului mare de fete. Acestea, unsprezece la număr, dau într-un fel sau altul culoare fenomenului fotbalistic, un sport dedicat în special bărbaţilor.

În ligile superioare îi avem la Liga 2, pe Laurenţiu Ionaşcu şi Cezar Ionescu, fotbal şi respectiv futsal, iar la Liga 3 pe Mihai Martinescu, Adrian Frăţilă şi Silviu Andreiu.

Rep.: O ultimă întrebare, dar cea mai importantă, ce ne puteti spune despre proiectul „FC Buzău” şi cum se vor implica autorităţile locare în „revenirea” Gloriei în elita fotbalului românesc?

 

Adrian Petre: F.C. Buzău este un proiect al judeţului, sperăm să se concretizeze şi să promoveze an de an din fotbalul judeţean până la Liga a II-a şi de ce nu chiar în primul eşalon al fotbalului românesc.

Cum la meciul de debut, unul de Liga 5,  în tribunele stadionului „Gloria” au fost aproape 300 de spectatori, înseamnă că buzoienii sunt mari amatori de fotbal şi vor să vadă din nou spectacol. Atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean vor să finanţeze un club, nu neapărat de fotbal, poate fi şi un club sportiv cu ramuri de sport gen handbal, rugby, volei şi fotbal pentru că fotbalul aduce şi cei mai mulţi spectatori şi în jurul căruia se învârt şi cei mai mulţi bani. Acum la F.C. Buzău sunt trei membri fondatori dar de anul viitor când vom avea şi bugetul cred că şi Consiliul Judeţean şi Consiliul Local să se înscrie printre membri asociaţi dar, să vedem întâi bugetul.

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP