Somn lin, Cristian Țopescu!

15 Mai 2018, la ora 14:43 / Publicat în Comunicate AJF de Ramona Pop / 171 vizualizări

Somn lin, Cristian Țopescu!

Comentatorul sportiv Cristian Țopescu a plecat azi dintre noi, lăsând mult mai săracă lumea sportului și a jurnalismul sportiv din România.

Născut în 26 martie 1937, în Bucureşti, Cristian Țopescu a fost licențiat al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport. A fost legitimat la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, unde a practicat hipismul, fiind campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit, din 1967, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat zece ediții ale Jocurilor Olimpice: șase de vară, patru de iarnă. În lunga sa carieră de reporter şi comentator sportiv, a contabilizat - conform Agerpres - peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A avut diverse funcții în mass media, dar Cristian Țopescu va rămâne mereu în memoria românilor grație faptului că a comentat într-un stil unic momente de aur din istoria sportului din România. Prin maniera riguroasă de documentare, ușurința cu care apela la metafore și prietenia sa cu statisticile, Cristian Țopescu va rămâne, de asemenea, și un reper în jurnalismul sportiv.

Senator al României în legislatura 2008-2012.

A primit numeroase distincții, dintre care Ordinul Olimpic "Colanul de Aur" (1998 şi 2017); Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc, oferită de Regele Mihai I în 2010 și Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2017).

Somn lin, Cristian Țopescu!
 
 
Sursă foto: Monitorul de Cluj

  • Whatsapp

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP