Regulament Cupa de iarna

REGULAMENT-“CUPA DE IARNA” 
 
 
REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A 
„CUPEI DE IARNA”
EDIȚIA a III-a
 Ianuarie – Februarie 2020
 
         „CUPA DE IARNA” este organizata de ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ DE FOTBAL GIURGIU. La această competiţie vor lua parte echipe aparţinând cluburilor şi asociaţiilor sportive afiliate cu jucători legitimaţi la clubul respectiv, având viză medicală valabilă.   
              Participă echipe din Liga 4 si Liga 5.
       Toate echipele vor întocmi un tabel cu jucătorii participanți până MARTI (05.01.2020). (Este valabil și avizul medical eliberat de medicul de familie).
              Tabelul nominal poate fi descărcat de AICI .
              Băncile de rezervă se vor schimba la pauză, echipele urmând să fie poziționate în fiecare repriză în jumătatea unde se află portarul propriu (pe partea cu apărarea).
              Jocurile se dispută în sală, pe teren de handbal, fără mantinelă.
 
            Art. 1. Jucătorii:
 Orice joc este disputat de două echipe altcătuite fiecare din maximum 6 jucători, din care unul va fi portar (5+1). Numărul maxim de jucători de rezervă este de 9, iar la următoarea etapă vor putea să fie trecuți alți jucători în raport, cu condiția să fie legitimați la echipa pentru care participă. Băncile de rezervă vor fi situate pe aceeași parte, la distanță egală față de linia mediană.
Conducătorii echipelor sau căpitanii, sunt obligați să prezinte arbitrilor înainte de începerea jocului, carnetele de legitimare sau în lipsa lor buletinul de identitate (CI) însoțit de avizul medical.
Înscrierea jucătorilor titulari şi de rezervă în raportul de arbitraj se face numai înainte de începerea jocului.
Un joc nu poate începe (sau continua) cu mai puţin de 4 jucători (3+1). În caz de descompletare a uneia dintre echipe sub numărul stabilit mai sus, cu sau fără intenţie, arbitrii sunt obigaţi să oprească jocul definitiv.
Pe parcursul unui joc, numărul înlocuirilor de jucători este nelimitat.
Un jucător care a fost înlocuit poate reveni pe terenul de joc pentru a înlocui un alt jucător.
O înlocuire poate fi efectuată numai atunci când mingea este afară din joc, iar pentru efectuarea unei astfel de înlocuiri trebuie respectate următoarele condiţii:
-       Jucătorul care părăseşte terenul de joc trebuie să facă acest lucru prin dreptul propriei sale zone de înlocuire;
-       Jucătorul care intră pe terenul de joc trebuie, de asemenea, să treacă prin zona sa de înlocuiri. El nu poate face acest lucru până când coechipierul său care iese din teren, nu a depăşit în întregime, linia de margine în afara terenului de joc;
-       Orice jucător inscris pe raportul de joc este supus autorităţii şi deciziilor arbitrului, indiferent dacă participă la joc sau nu;
-       Procedura de înlocuire se termină în momentul în care jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc. Din acel moment, el devine jucător activ, iar jucătorul care a fost înlocuit încetează să mai fie jucător activ.
-       Portarul poate fi înlocuit de oricare din jucătorii de câmp.
-       Fiecare portar este autorizat să poarte pantaloni lungi.
-       El trebuie să poarte un echipament de culoare diferită, uşor de distins, faţă de a celorlalţi jucători şi a arbitrilor.
-       Dacă un jucător de câmp înlocuieşte un portar, el va trebui să îmbrace un tricou de portar, tricoul având inscripționat numărul cu care a fost înscris in raportul de joc jucatorul de câmp.
 *    Este obligatorie viza anuală pe 2019.
Art. 2. Organizarea jocurilor
O partidă se desfașoară pe parcursul a două reprize de câte 20 de minute de joc fiecare. Durata fiecărei reprize poate fi prelungită pentru a permite executarea unei lovituri de pedeapsă (6 metri).
Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu nu-şi asumă nici o răspundere în caz de accidentare a jucătorilor la “CUPA DE IARNA”.
Art. 3. Formalitățile de începere a jocului
După ce raportul de arbitraj a fost completat şi semnat de ambele echipe şi înmânat arbitrului, dar înainte de lovitura de începere a jocului, se aplică urmatoarea regulă:
- dacă unul din cei 15 jucători, înscrişi în raportul de arbitraj, indiferent pentru care motiv nu poate începe jocul, el poate fi înlocuit de către oricare alt jucător cu drept de joc, ce poate fi înscris în raportul de arbitraj înainte de începerea jocului cu condiţia ca arbitrul sa fie înştiinţat;
Echipele au dreptul să efectueze încălzirea pe terenul de joc maxim 5 minute (pentru a se putea respecta programarea jocurilor).
Art. 4. Delegarea arbitrilor
Arbitrii vor fi delegati de Comisia Judeţeneană a Arbitrilor Giurgiu.
Fiecare joc se dispută sub controlul unui arbitru principal care veghează la aplicarea Legilor Jocului în cadrul meciului pe care îl conduce. El va fi ajutat de un al doilea arbitru care are ca sarcină supravegherea porţiunii de teren opusă celei a arbitrului principal. Arbitrul principal, se va afla pe partea cu suprafețele tehnice.
Art. 5. Legile Jocului de Fotbal în Sala – “CUPA DE IARNA”
 
Legea 1. Terenul de joc
Zonele de înlocuiri sunt situate pe linia de margine în fața băncilor de rezerve ale celor două echipe, al caror scop este descris in Legea 3.
 
Legea 2. Mingea
-       Este de formă sferică
-       este confectionata din piele sau alt material omologat
-        are o circumferință de cel mult 64cm si cel puțin 62cm
-       are o greutate de cel mult 440g si cel putin 400g la începutul jocului
-       are o presiune intre 0,6 si 0,9 atmosfere (600 – 900g/cm2) la nivelul mării
-       mingea nu poate sări mai puțin de 50cm sau mai mult de 65cm atunci când cade și revine prima dată de la o înalțime de 2m.
-     minge numărul 4 - de futsal.
 
Legea 3. Numărul jucătorului
Un joc nu poate începe dacă una dintre echipe are mai puțin de patru jucători (3+1).
Jocul se va opri, dacă una dintre echipe are mai puțin de patru jucători pe terenul de joc.
În toate jocurile, numele jucătorilor și jucătorilor înlocuitori trebuie să fie comunicate (scrise în raport) arbitrilor înainte de începerea jocului, indiferent dacă aceștia sunt prezenți sau nu, în acel moment. Orice jucător înlocuitor care nu este desemnat ca atare în acest moment, nu va putea să participe la joc.
Un jucător înlocuitor poate înlocui un jucător eliminat și va intra pe terenul de joc dupa două minute efectiv de joc după eliminarea coechipierului său, numai cu acordul arbitrului principal (de pe partea cu băncile).
 
Legea 4. Echipamentul jucătorului
Un jucător nu trebuie să poarte echipament sau alte accesorii care prezintă vreun pericol pentru el insuși sau pentru ceilalți jucători (inclusiv bijuteriile de orice fel).
Echipamentul de bază al fiecarui jucător se compune din:
• Tricou (inscriptionat cu numar pe spate), sort si jambiere (sau ciorap alb).
• Apărători pentru tibie (nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate, astfel că acei jucători care nu joacă cu apărători, vor juca astfel pe propria răspundere).
• Încălțăminte – din pânză sau piele moale, cu talpa de cauciuc (netedă) sau alt material similar, adecvat jocului de fotbal în sală).
 
Culorile: • Cele două echipe trebuie să poarte echipament de culoare distinctă una față de cealaltă, precum și față de arbitrii și arbitrii asistenți;
    • Fiecare portar trebuie să poarte echipament de culoare diferită față de a celorlalți jucători, a arbitrilor și a arbitrilor asistenți.
    Dacă ambele echipe au echipamentul de aceeași nuanță, iar echipele nu se pun deacord care dintre ele să schimbe echipamentul, arbitrul va efectua o tragere la sorți la care vor participa cei doi căpitani, prin care se va decide care echipă va schimba echipamentul sau va lua peste echipament, veste de culoare diferită (respectându-se numerele trecute în raportul de joc).
 
Legea 5. Începerea și reluarea jocului
Dintr-o lovitură de începere nu se poate înscrie direct un gol.
Jucatorii echipei care nu beneficiază de lovitura de începere trebuie să se afle la o distanță de cel putin 3 metri de minge înainte ca aceasta să fie în joc.
 La o minge de arbitru, dacă după ce mingea intră în contact cu podeaua, un jucător o lovește odată direct spre una din porți și mingea se duce direct:
• în poarta adversă, se acordă degajare de la poartă .
• în propria poartă, se acordă o lovitură de colț echipei adverse.
 
Legea 6. Greșeli și comportări nesportive
Greșeli sanctionate cu lovitură liberă indirectă:
- Dacă portarul atinge mingea cu mâinile în propria suprafață de pedeapsă, dupa ce a primit-o direct dintr-o repunere de la margine efectuată cu piciorul de un coechipier.
- Atinge mingea cu mâinile după ce i-a fost trimisă intenţionat, cu piciorul, de către un coechipier;
- Atinge din nou mingea cu mâinile după ce i-a dat drumul, fără ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător;
Se acordă, de asemenea, o lovitură liberă indirectă echipei adverse jucatorului, care după părerea arbitrilor:
• joacă de o manieră periculoasă în prezența unui adversar;
• împiedică evoluția un adversar;
• împiedică portarul să dea drumul mingii din mâini.
              - nu sunt admise deposedările prin alunecare (vor fi sancţionate cu lovitură liberă indirectă), alunecarea este permisă dacă este efectuată pentru impiedicarea înscrierii unui gol sau pentru a înscrie un gol, dar să nu fie asupra unui adversar, iar dacă prin alunecare are loc și contact fizic, atunci se acordă lovitură liberă directă !!!
-   Daca o echipa comite 5 greseli (fault) in decursul unei reprize,  echipa adverse beneficiaza de lovitura de pedeapsa. Dupa terminarea fiecarei reprize greselile se anuleaza!!!
 
Sancțiuni disciplinare:
Nu poate fi arătat un cartonaș galben sau roșu decât unui jucător sau unui jucator inlocuitor. Cartonașul se arată în mod vizibil și doar pe terenul de joc din momentul începerii jocului. În alte cazuri, arbitrii informează verbal jucătorii și oficialii echipelor despre sancțiunea disciplinară luată.
Dacă un jucător primește cartonaş roşu direct sau două avertismente (cartonașe galbene) acesta nu va mai putea reveni pe terenul de joc, fiind obligat să părăsească incinta terenului de joc, putând să ia loc în tribună (dacă sala este prevăzută cu tribună) sau să părăsească sala. Echipa jucătorului eliminat va juca în inferioritate 2 minute, iar după cele 2 minute va putea intra un alt coechipier; 
Toți oficialii și jucătorii legitimați se vor supune regulamentului comisiei de disciplină a AJF Giurgiu, fiind pasibili de suspendare sau penalitate sportivă.
Dacă un jucător primește cartonaș roșu pentru o faptă reprobabilă, acesta nu va mai putea intra pe teren în acel joc, va părăsi incinta sălii de sport, dar va putea fi înlocuit după 2 minute de un jucător înlocuitor. Acesta va fi suspendat pentru minim 2 meciuri pentru o faptă reprobabilă, comisia de disciplină urmând să analizeze cazul, dar în nici un caz nu va mai avea drept de joc în aceeași zi, dacă echipa acestuia mai are de disputat meciuri din grupă, urmând ca arbitrul principal să rețină carnetul și să menționeze în raport detaliat tot ceea ce s-a întâmplat.
Legea 7. Loviturile libere 
Toți jucătorii echipei adverse trebuie să se afle la cel puțin 5m de minge până când aceasta este în joc.
Lovitura liberă directă sau indirectă din interiorul suprafeței de pedeapsă în favoarea echipei în apărare:
• Toți jucătorii echipei adverse trebuie să se afle la cel puțin 5m de minge până când aceasta este în joc;
• Toți jucătorii echipei adverse trebuie să se afle în afara suprafeței de pedeapsă respective până când mingea este în joc;
• Mingea este în joc atunci când este trimisă cu piciorul direct în afara suprafeței de pedeapsă;
 
Legea 8. Lovitura de pedeapsă
Se va executa de pe punctul de la 7 metri.
Timpul de joc se va prelungi pentru o lovitură de pedeapsă, care trebuie să fie executată la sfârșitul fiecarei reprize sau la sfârșitul fiecăreia din cele doua reprize de prelungiri.
Portarul echipei în apărare trebuie să rămână pe propria linie de poartă, cu fața la executant, între stâlpii porții, până când mingea a fost lovită.
Toți jucătorii în afara executantului trebuie să se afle:
 • pe terenul de joc;
 • în afara suprafeței de pedeapsă respective;
 • în spatele punctului de pedeapsă;
• la cel puțin 5m. de punctul de pedeapsă.
Dacă, la executarea unei lovituri de pedeapsă, mingea este lovită de un coechiper al jucatorului care a fost în prealabil identificat, arbitrii opresc jocul, îl avertizează pentru comportare nesportivă, și-l vor relua cu o lovitură liberă indirectă acordată echipei adverse din punctul de pedeapsă.
Dacă, după executarea loviturii de pedeapsă: executantul atinge mingea a doua oară (altfel decât în mod voit cu mâinile) înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucator:
• se acordă o lovitură liberă indirectă echipei adverse de pe locul în care a fost comisă greșeala, de exemplu dacă îi revine din bara transversală sau stâlpii porții, fără să mai fie atinsă de un alt jucător.
 
Legea 9. Repunerea de la margine cu piciorul
Dintr-o repunere de la margine cu piciorul nu se poate înscrie un gol direct.
Jucătorii echipei adverse trebuie să fie:
• pe terenul de joc
• la o distanță de cel puțin 5m de locul de unde se execută repunerea de la margine cu piciorul.
În momentul repunerii de la margine a mingii, executantul:
• are un picior pe linia de margine sau în afara terenului de joc;
• lovește mingea, care trebuie să fie statica, fie din locul în care a părăsit terenul de joc, sau din afara terenului la o distanță nu mai mare de 25 cm de acel punct;
• efectuează repunerea în decurs de 6 secunde din momentul în care este pregătit să o facă (din momentul în care are mingea poziționată pe locul repunerii).
Dacă repunerea nu se face în decurs de 6 secunde, echipa adversă va beneficia de lovitura de la margine de pe același loc din care trebuia făcută repunerea de către prima echipă.
 
Legea 10. Degajarea de la poartă
Dintr-o degajare de la poartă nu se poate înscrie un gol direct.
• Mingea este aruncata cu mâna de către portarul echipei din apărare din orice punct al suprafeței de pedeapsă;
 • Portarul echipei în apărare efectuează degajarea de la poartă în decurs de 6 secunde din momentul in care este pregătit să o facă (din momentul în care are mingea poziționată pe locul repunerii).
• Mingea este în joc imediat ce a fost aruncată cu mâna, de către portarul echipei în apărare, direct în afara suprafeței de pedeapsă.
• Dacă degajarea de la poartă nu este executată in decurs 6 secunde: se acordă o lovitură liberă indirectă echipei adverse de pe linia suprafeței de pedeapsă din locul cel mai apropiat de unde s-a comis greșeala.
 
Legea 11. Lovitura de la colț
Dintr-o lovitură de la colț se poate înscrie un gol direct, dar numai împotriva echipei adverse.
Mingea trebuie să fie în interiorul arcului de cerc cel mai apropiat de locul prin care mingea a depașit linia de poartă.
Jucătorii echipei adverse trebuie să fie pe terenul de joc la cel puțin 5 metri de arcul de cerc înainte ca mingea să fie în joc.
Executantul trebuie să efectueze lovitura în decurs de 6 secunde din momentul în care este pregătit să o facă (din momentul în care are mingea poziționată pe locul repunerii).
Dacă lovitura de colț nu este executată în decurs de 6 secunde se acordă o degajare de la poartă echipei adverse.
Dacă mingea este în joc și jucătorul executant o atinge a doua oară (altfel decât în mod voit cu mâinile) înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător se acordă o lovitură liberă indirectă echipei adverse de pe locul în care s-a comis greșeala.
Art. 6. Sistem de desfășurare
Se califică în faza a II-a, echipele clasate pe primele două sau patru locuri în clasamentul final in functie de numarul de echipe din grupe, acestea urmând să fie împerecheate ținându-se cont de criteriile valorice (locurile ocupate în grupe). In faza a II-a se vor juca sferturi de finala, faza III-a semifinalele, iar faza a IV-a finalele.
Finala mică: Învinsă joc 1 - Învinsă joc 2
Finala mare: Câștigătoare joc 1 - Câștigătoare joc 2
Jocurile se vor programa in zilele de sambata si duminica, in cazuri exceptionale se vor disputa in alte zile ale saptamanii urmand a se anunta in timp util.
 
Criterii de departajare:
1. Numărul de puncte obținute în toate jocurile disputate în grupă;
2. Rezultatul din întâlnirea directă dintre echipele în cauză;
3. Golaverajul realizat în toate meciurile jucate în grupă;
4. Numărul de goluri înscrise în aceste partide;
Dacă, pe baza criteriilor enunțate, două echipe din aceeași grupă, se vor afla la egalitate, departajarea și, implicit, ierarhizarea lor se va face astfel: - se vor executa lovituri de departajare de la 7 metri între cele două echipe în cauză.
        În caz de egalitate, la sfârșitul timpului regulamentar, echipa câştigătoare a jocurilor eliminatorii, din semifinale + finala mică și finala mare, va fi stabilită prin executarea loviturilor de departajare executate din punctul de pedeapsă   (7 metri), fiecare echipa executând câte 3 lovituri de departajare. Dacă egalitatea persistă, se vor executa în continuare lovituri de departajare, câte 1 lovitură de fiecare echipă, până la realizarea departajării.
Art. 7. Condiții de participare în campionat
 Participarea echipelor în campionat este admisă numai în condiţiile în care cluburile au achitat taxa de participare în valoare de 400 de lei, iar jucătorii să aibă vizita medicală valabilă.
Echipele se deplasează pentru disputarea jocurilor de campionat pe cont propriu, suportând cheltuielile aferente, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Art. 8 – Retragerea din campionat, excluderea echipelor.
În cazul în care în cursul desfășurării unui campionat, o echipă sau mai multe echipe se desfiinteaza, se retrag, sau sunt excluse din activitatea competitionala, se procedează conform prevederilor ROAF și Regulamentului Disciplinar.
Dacă una sau ambele echipe nu se prezintă la teren sau întârzie mai mult de 15 minute de la ora stabilită, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului şi va consemna în raportul de arbitraj situaţia respectivă, urmand a se aplica sanctiunile prevăzute de Regulamentul disciplinar.
Neprezentarea la două jocuri din cadrul unei ediții de campionat, întârzierea la joc peste termenul regulamentar se sancționeaza cu excluderea din competiție, iar echipa nu va avea drept de participare în ediția următoare.
Daca o echipă refuză să joace un meci sau să continue jocul care a început, ea va fi sancționată cu pierderea jocului prin forfait.
Art. 10. Sistemul de atribuire a punctelor
Sistemul de atribuire a punctelor  în faza grupelor este următorul:
a. Joc câştigat - 3 puncte;
b. Joc egal - 1 punct;
c. Joc pierdut - 0 puncte.
Art. 12. Festivitate de premiere
              Echipele calificate la faza finală (locurile I, II,III și IV) vor fi premiate cu diplome, medalii și cupe + premii individuale (cel mai bun portar, golgheter și cel mai tehnic jucător).
 
Art. 13. Dispoziții generale
Prezentul regulament a fost aprobat de către Comitetul Executiv al AJF Giurgiu și intră în vigoare la data adoptării acestuia.
Prezentul regulament se completează în mod corespunzător cu prevederile:
a) Statutului AJF Giurgiu, aprobat de Adunarea Generală.
b) „Legile Jocului” – Fotbal in sală, adoptate de FIFA;
c) Regulamentului de organizare a activităţii fotbalistice, în măsura în care dispoziţiile acestuia nu sunt contrare dispozitiilor din prezentul regulament;
d) Regulamentului privind statutul şi transferul jucătorilor, in masura in care dispozitiile acestuia nu sunt contrare dispozitiilor din prezentul regulament.
e) Regulamentul disciplinar
 
 REGULAMENT-“CUPA DE IARNA”  poate fi descărcat de AICI

 

AUTENTIFICARE

Intră în contul de arbitru Intră în contul de observator
TOP